szerző:
hvg.hu

Már biztosan nem kezdődik el jövő tavasszal a hármas metró felújítása. A főváros visszavonta a felújításra vonatkozó tenderét.

Visszavonta a hármas metró felújítására vonatkozó tenderét a Budapesti Közlekedési Központ. Az uniós közbeszerzési értesítőben olvasható közlés a vágányépítési, alagúti munkák; biztosítóberendezés, automata vonatvezérlőrendszer felújítása; vasúti távközlési, központi diszpécser rendszerek korszerűsítése céljából kiírt pályázatot törli.

A Magyar Idők a hétvégén arról írt, hogy a BKV megsemmisíti a metrófelújítással kapcsolatban kiírt négy kiírását.

A tenderek sikertelenségének oka - Tarlós István főpolgármester korábbi nyilatkozatai szerint - az, hogy az ajánlattevők túl magas árat kértek. A projektre elvileg 137,5 milliárd forint áll rendelkezésre, ám egyes becslések ennél jóval magasabb költséggel számolnak. Miközben a főváros és a kormány vitázott azon, mennyi pénz is van a felújításra és milyen forrásból fedezik, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium amiatt kritizálta a városvezetést, hogy a pályázatot nem a kész tervek alapján írták ki. Az Index októberben írt arról, hogy a tárca még az év elején jelezte: rosszul írták ki a tendereket, mivel a végleges kivitelezési tervek helyett a stratégia alapján kell árajánlatot adni. (A most visszavont pályázatot egyébként szeptemberben tették közzé, az eredeti leadási határidő november 10-e volt.)

A Magyar Idők hétvégi cikke szerint az új tendereket már a kiviteli tervek alapján írják ki. A Főmterv december közepére végezhet ezzel a munkával, az új kiírásokat pedig januárban hozzák nyilvánosságra.

A mostani csúszás miatt továbbra is bizonytalan, mikor kezdődhet el a hármas metró rég várt rekonstrukciója. A főpolgármester november elején azt mondta, a felújítás kezdete attól függ, „lesznek-e épelméjű ajánlatok”. Tarlós szerint ebben az esetben már jövő tavasszal elindulhat a munka az alagútban.

Így viszont nyárra csúszhat, ami azért problémás, mert így időben egybeesik a vizes vb-vel. Ha viszont a július második felében rendezendő világbajnokság végét is kivárják, lassan már őszi kezdéssel kell számolni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!