szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már biztosan nem kezdődik el jövő tavasszal a hármas metró felújítása. A főváros visszavonta a felújításra vonatkozó tenderét.

Visszavonta a hármas metró felújítására vonatkozó tenderét a Budapesti Közlekedési Központ. Az uniós közbeszerzési értesítőben olvasható közlés a vágányépítési, alagúti munkák; biztosítóberendezés, automata vonatvezérlőrendszer felújítása; vasúti távközlési, központi diszpécser rendszerek korszerűsítése céljából kiírt pályázatot törli.

A Magyar Idők a hétvégén arról írt, hogy a BKV megsemmisíti a metrófelújítással kapcsolatban kiírt négy kiírását.

A tenderek sikertelenségének oka - Tarlós István főpolgármester korábbi nyilatkozatai szerint - az, hogy az ajánlattevők túl magas árat kértek. A projektre elvileg 137,5 milliárd forint áll rendelkezésre, ám egyes becslések ennél jóval magasabb költséggel számolnak. Miközben a főváros és a kormány vitázott azon, mennyi pénz is van a felújításra és milyen forrásból fedezik, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium amiatt kritizálta a városvezetést, hogy a pályázatot nem a kész tervek alapján írták ki. Az Index októberben írt arról, hogy a tárca még az év elején jelezte: rosszul írták ki a tendereket, mivel a végleges kivitelezési tervek helyett a stratégia alapján kell árajánlatot adni. (A most visszavont pályázatot egyébként szeptemberben tették közzé, az eredeti leadási határidő november 10-e volt.)

A Magyar Idők hétvégi cikke szerint az új tendereket már a kiviteli tervek alapján írják ki. A Főmterv december közepére végezhet ezzel a munkával, az új kiírásokat pedig januárban hozzák nyilvánosságra.

A mostani csúszás miatt továbbra is bizonytalan, mikor kezdődhet el a hármas metró rég várt rekonstrukciója. A főpolgármester november elején azt mondta, a felújítás kezdete attól függ, „lesznek-e épelméjű ajánlatok”. Tarlós szerint ebben az esetben már jövő tavasszal elindulhat a munka az alagútban.

Így viszont nyárra csúszhat, ami azért problémás, mert így időben egybeesik a vizes vb-vel. Ha viszont a július második felében rendezendő világbajnokság végét is kivárják, lassan már őszi kezdéssel kell számolni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elképesztő drónfelvétel készült az Etna kitöréséről

Elképesztő drónfelvétel készült az Etna kitöréséről

Bölcsődei dolgozók: Ha nyitva maradnak a bölcsődék, járjon soron kívüli oltás is

Bölcsődei dolgozók: Ha nyitva maradnak a bölcsődék, járjon soron kívüli oltás is

A tanárok üdvözlik az iskolabezárást, de a szülőknek feladja a leckét a távoktatás

A tanárok üdvözlik az iskolabezárást, de a szülőknek feladja a leckét a távoktatás