szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kiürült Nokia-gyár melletti hatalmas ingatlant birtokló cégben idén nyáron szerzett többségi részesedést Tiborcz István. Zavarosak a hírek arról, hogy ki fogja végül használni az üzemet, de Komáromban nagyon számítanak egy dél-koreai vállalatra. Szijjártó Péter tárcája szerint most is tárgyalnak az ügyben.

Orbán Viktor veje, Tiborcz István augusztusban tulajdonrészt szerzett a 2014 végén bezárt komáromi Nokia-gyárnak helyet adó ipari park egyik értékes ingatlanjában – adta hírül a Direkt36. A gyár bezárása óta két nagy beruházás történt az ipari parkban, uniós pénzből a város is fejleszti az ingatlant.

Tiborcz nyár óta 75 százalékos tulajdonos a győri milliárdos, Paár Attila 166 milliós törzstőkéjű WHB Ingatlan Kft. nevű cégében. A WHB márciusban vette meg az ipari park egyik méretes és régóta üresen álló üzemét, amely a bezárt Nokia-gyár mellett áll. A 3,7 hektáros telken álló 13 ezer négyzetméteres gyár korábban a Perlos nevű vállalat székhelye volt. A Perlos tavaly évvégi mérlegében az ingatlan értékét 3,28 millió euróra becsülték, akkori árfolyamon ez több mint 1 milliárd forintnak felel meg.

Az nem derül ki a cépapírokból, hogy Tiborcz mennyiért szerezte a részesedést, csak az, hogy a komáromi ingatlan nagy része az övé. Nem tudni biztosan, hogy Tiborczék mit terveznek majd az ingatlannal, a WHB Ingatlan erről annyit mondott: a gyárépület egy részét egy szállítmányozócégnek adják majd bérbe, de az is lehet, hogy a jövőben eladják az üzemet.

A város vezetése ugyanakkor arra számít, hogy ezt az üzemet hasznosítja majd az a dél-koreai autóipari cég, amelyet a kormány hívott Magyarországra. Amikor a Nokia bezárt, akkor ugyanis a Nemzeti Befektetési Ügynökség a lengyel Alumetallal és a dél-koreai Woory Industries vezetőivel ült le tárgyalni egy komáromi beruházásról. Utóbbi céggel sikerült is megállapodni: az akkori tervek szerint a Woory 2015 és 2018 között 38 millió dolláros befektetéssel új gyárat indít Komáromban, és ezzel 150 munkahelyet teremt.

Bár azóta csak Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter találkozott egyszer februárban a dél-koreaiakkal, Komáromban annyira számítanak a Woory érkezésére, hogy az ipari park térképén már logóval jelzik a leendő telephelyet,

éppen azt az épületet, amelyben Orbán veje többségi tulajdonrészt szerzett.

Ezt Tóth Nándor, az ipari park önkormányzati felelőse is megerősítette, de ő úgy tudja, a cég azóta visszakozott. Az önkormányzat eközben úgy tájékoztatta a Direkt36-ot, hogy nincs információja a dél-koreai vállalat döntéséről. A Woory egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

A lap úgy tudja, korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter utasította a Nemzeti Befektetési Ügynökség vezetőit, hogy gyorsítsák fel a tárgyalásokat a komáromi ipari parkban beruházást fontolgató vállalatokkal. Most azonban Szijjártó tárcája azt közölte, hogy tárgyalnak az ügyben, ezért nem kommentálják az értesüléseket.

Az Együtt máris reagált az oknyomozók értesülésére: a párt szerint Tiborcz István Orbán strómanja, legutóbbi bevásárlása is azt a célt szolgálja, hogy Orbán Viktor vagyonát gyarapítsa.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!