szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Európában a közelgő hideghullám, nálunk a túlzott importfüggőség jelenthet gondot az áramellátásban ezen a télen – derül ki egy jelentésből.

Súlyos problémákat hozhat az európai áramellátásban a decemberben várható hideghullám – állapítja meg az európai elektromos rendszer biztonságáról szóló friss jelentés. A villamos hálózatok európai rendszere, az Entsoe által most kiadott elemzés szerint a legnagyobb bajban a franciák vannak.

Európa második legnagyobb piacán az áramellátás 75 százalékát az atomerőművek adják, és most is ezekkel van a gond, pontosabban azzal, hogy a termelésük kapacitása tíz év óta a legalacsonyabb szinten van. Számos reaktor tervezett ellenőrzés miatt áll, a vizsgálatok pedig várhatóan az év végéig elhúzódnak.

Emiatt az ország a szokásosnál több importra szorul az áramellátás biztosításához, ami különösen december elején okozhat problémákat, mivel a szokásosnál hidegebb időt jósolnak a meteorológusok. Egy Celsius-fokkal alacsonyabb hőmérséklet Franciaországban 2400 megawattal magasabb fogyasztást eredményez az Entsoe adatai szerint, kockázatossá pedig akkor válhat a helyzet, ha az átlaghőmérséklethez képest legalább 3 fokkal alacsonyabb lesz a napi középhőmérséklet decemberben, és 5 fokkal hidegebb lesz januárban.

A francia hálózatüzemeltető ezért arra figyelmeztetett, hogy a szokásosnál nagyobb a kockázata az áramkimaradásoknak. A hideghullám már most meglökte az árakat az árampiacokon – írja a Bloomberg. A hírügynökség adatai szerint az egy hónapos határidejű szállításoknál nyolcéves csúcsot dönt az kurzus Franciaországban.

A másik legkockázatosabb ország a következő időszakban Nagy-Britannia lehet. A szigetországban január elején lehet gond, ha az átlagosnál hűvösebb lesz az időjárás, és nem fúj eléggé a szél. A németeknél ezzel szemben épphogy a túlkínálat jelenthet gondot az év végén – ott inkább a szélcsendet várják.

Az Entsoe szerint az európai ellátás alapvetően nincs veszélyben köszönhetően a legtöbb régióban rendelkezésre álló tartalékoknak, illetve a jól működő hálózatnak.

A magyar áramellátás esetében a legnagyobb kockázatot az import földgáztól való függés jelenti. Egy hosszabb ideig tartó leállás esetén a kiesést nem tudják kompenzálni a hazai erőművi kapacitásokkal – állapítja meg az Entsoe jelentése, amely szerint az ellátás szempontjából a legkritikusabb a karácsonyi időszak lehet. Igaz, nem annyira az ellátással lehet a baj, inkább azzal, hogy milyen áron tudják majd biztosítani a piaci szereplők az energiát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt vannak az első részletek Harry herceg és Meghan Markle interjújából

Itt vannak az első részletek Harry herceg és Meghan Markle interjújából

Süddeutsche Zeitung: A Néppártnak színt kell vallania Orbánról

Süddeutsche Zeitung: A Néppártnak színt kell vallania Orbánról

Szinte újként árulnak egy hamarosan oldtimer, szupergyors Jaguar XJ220-at

Szinte újként árulnak egy hamarosan oldtimer, szupergyors Jaguar XJ220-at