szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyre több nyugdíjas profi katona szegődik el Afrikába. Állatvédő szervezetek vagy a rezervátumok tulajdonosai szerződtetik a komoly harctéri tapasztalattal rendelkező veteránokat. Az AFP riportere többükkel is találkozott.

Damien Mander ausztrál állampolgár, három évet töltött Irakban, a legnehezebb időkben. Most egy, az orvvadászat ellen fellépő nemzetközi alapítvány (IAPF) vezetője. Részben személyesen szervez fegyveres akciókat, de főleg a vadőrök átképzését irányítja. Az elefántokra, orrszarvúkra vadászó bűnbandák egyre jobban fel vannak fegyverezve. Már nem ócska, múlt századi puskákkal, hanem korszerű gépkarabélyokkal.

Fay Cuevas amerikai, aki 15 éven át szolgált terroristaellenes elitalakulatokban. Tapasztalatait most Afrikában kamatoztatja, jelenleg egy kenyai nemzeti parkban szervezi az orvvadászat elleni hadműveleteket. A klasszikus vadőri szerep már a múlté – mondja. Az orvvadászok ellen ugyanúgy kell harcolni, mint a tálibok ellen.

A veterán katonai szakértők nem csak hatékonyabb fegyverforgatásra képzik ki a helyi vadőröket, hanem megtanítják nekik a hírszerzés fortélyait és a korszerű technikai eszközök kezelését is. Mindez nem olcsó mulatság. De ha eltűnnek az orrszarvúk a rezervátumokból, nem jön több turista, vége az idegenforgalmi biznisznek. Ezt egy kis dél-afrikai vadaspark tulajdonosa mondja, aki az utóbbi két évben négy rinocéroszt veszített. A szomszédos rezervátumban ugyanennyi állattal mindössze két hónap alatt végeztek. Most, hogy leszerződtette a 12 éves afganisztáni, iraki tapasztalattal rendelkező Lynn Westover, volt amerikai tengerészgyalogost, már nyugodtabban szövi üzleti terveit – írja az AFP.

Az orvvadászok vállalják a kockázatot, mert egy kiló rinocérosz tülök feketepiaci ára 60 ezer dollár. Damien Mander, az állatvédő alapítvány ausztrál elnöke, egykori iraki kommandós, elismeri, hogy a katonai módszerek hosszú távon nem jelentenek megoldást. De az utóbbi években az orvvadászat olyan dimenziókat öltött, hogy az elrettentő fellépés nélkülözhetetlen. A tiltott állati termékek feketekereskedelme éves viszonylatban 20 milliárd dolláros biznisz. Jelenleg Afrikában naponta 3 orrszarvút ölnek meg, a rinocéroszok vannak leginkább veszélyben. De néhány évtizeden belül az eltűnés fenyegetheti a ma még népesebb elefántpopulációt is. Ezért a világ más tájain nyugdíjazott, terroristaellenes tapasztalatokkal rendelkező profi katonákat tárt karokkal és jó fizetéssel várják az afrikai nemzeti parkokban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Új vezetők a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban

Új vezetők a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban

Hadházy meg akarta mutatni Polt Péternek, mennyi aláírást szedett össze

Hadházy meg akarta mutatni Polt Péternek, mennyi aláírást szedett össze

Egy rendőri agresszió anatómiája: bevitték, megfélemlítették, pedig ott sem volt

Egy rendőri agresszió anatómiája: bevitték, megfélemlítették, pedig ott sem volt

Kapjanak szavazatot a hatévesek is – javasolja egy brit politológus

Kapjanak szavazatot a hatévesek is – javasolja egy brit politológus

ByeAlex: „Ilyen eddig még nem esett meg velem a faktor alatt”

ByeAlex: „Ilyen eddig még nem esett meg velem a faktor alatt”

A rendőrök csak úgy engedték el a körbefogott tüntetőket, ha a kamerába mondják a nevüket

A rendőrök csak úgy engedték el a körbefogott tüntetőket, ha a kamerába mondják a nevüket