szerző:
hvg.hu

Karácsony előtt érkezhet a nyugdíjasokhoz a kormány ajándéka, a tízezer forintos Erzsébet-utalvány. Megnéztük, mire érdemes figyelniük a nyugdíjasoknak.

Kik kapják?

Az utalványt 2,8 millió nyugdíjas kapja, vagyis a teljes ellátotti kör. Ebből 2,2 millióan jogosultak öregségi nyugdíjra, több mint négyszázezren rokkantsági, rehabilitációs ellátásban részesülnek, és számíthatnak az utalványra a korkedvezménnyel nyugdíjba vonulók is.

Mikor érkezik?

Ha hihetünk a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, december 21-24. között. Ennyi idő alatt kell harmincezer hivatalnoknak 2,8  millió utalványt kézbesíteni, ami kemény feladat, egy emberre ugyanis átlagosan 93 nyugdíjas jut. Ha azt feltételezzük, hogy szenteste már nem ezzel foglalatoskodnak, akkor ahhoz, hogy időben megérkezzen, a kézbesítőknek egy nap akár 31 címre is el kell jutniuk. Előfordulhat tehát, hogy karácsonyig nem érkezik meg az utalvány.

Kik kézbesítik?

A kormányhivatalok, járási hivatalok munkatársait érdemes várni, nem a kézbesítőt. Ez annyiban rizikós, hogy amíg a postást általában ismerik (ha másról nem, az egyenruháról és a táskájáról), a hivatali dolgozókat nem. Két dolog segíthet, hogy ne juthassanak be csalók a nyugdíjasokhoz: Lázár János szerint biztonsági őrök kísérik az utalványt kézbesítőket, akiktől kérhetjük, hogy mutassák fel igazolványukat.

Miért nem a postás?

Ezt Lázár azzal indokolta, hogy a posta túl drágán vállalta volna a feladatot. Az amúgy állami tulajdonban levő szolgáltató darabonként 482 forintért kézbesítette volna az utalványokat. Az lehet, hogy a hivatali dolgozóknak nem fizetnek a kézbesítésért, a biztonsági őrök azonban nem dolgozhatnak ingyen: az állam minimálisan 1929 forintot köteles óránként fizetni nekik. Ha három nap alatt, napi nyolc órában sikerült teljesíteni a feladatot, az egy kézbesítésre jutó átlagos költség úgy is 497,8 forintra jön ki, ám ha karácsony utánra is elhúzódik a kézbesítés, ennél is több pénzébe kerülhet az államnak. Nem számítva például a benzinköltséget sem.

Mire lehet költeni?

Az utalványok boltokban élelmiszerekre, vendéglátóhelyeken pedig étkezési szolgáltatásra költhetők el. Vagyis módjával kell válogatni a nagybevásárlásnál, mert például mosószert nem lehet venni belőle.

Hol lehet elkölteni?

Az Erzsébet-utalvány honlapja szerint több mint 58 ezer helyen fogadják el a papírokat. A nagy áruházláncok mindegyikében lehet az utalvánnyal fizetni, ám a legkisebb üzleteknél már vegyes a kép, érdemes rákérdezni.

Meddig lehet elkölteni?

Az utalványokat többnyire a kibocsátást követő év végéig lehet beváltani. A dátumot mindenesetre érdemes megnézni.

Át lehet adni másnak?

Az utalványok fedőlapján szerepel név, az utalványokon nem. Így más is felhasználhatja.

Beváltható pénzre?

Nem.

A Miniszterelnökségi Sajtóiroda időközben válaszolt arra a kérdésünkre is, hogy mi történik akkor, ha a kormányhivatalnok nem találja otthon az ajándékra jogosult nyugdíjast.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Kényszergyógykezelésre küldték a csecsemőjét kádba fojtó anyát

Kényszergyógykezelésre küldték a csecsemőjét kádba fojtó anyát

Egy őszinte sportkocsi: üléspróbát vettünk a Ferrari-alapokra épülő újkori Lancia Stratosban

Egy őszinte sportkocsi: üléspróbát vettünk a Ferrari-alapokra épülő újkori Lancia Stratosban

Drámai részletek derültek ki az egyik lezuhant Boeing tragédiájáról

Drámai részletek derültek ki az egyik lezuhant Boeing tragédiájáról

Magyar Telekom: összesen 26,068 milliárd forint osztalékra

Magyar Telekom: összesen 26,068 milliárd forint osztalékra

„Ipari méretű pokol” egy német sertéstelepen

„Ipari méretű pokol” egy német sertéstelepen

Visszatérnek a mínuszok

Visszatérnek a mínuszok