szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több mint 20 millióan veszítik el az egészségügyi biztosításukat az Egyesült Államokban, miközben az amerikai társadalom leggazdagabb egy százalékánál több pénz marad. Azokat pedig, akik az újonnan megválasztott elnök intelmeivel szembe mennek, és mégiscsak az országhatárokon kívülre viszik a termelésüket, 35 százalékos adóval sújtják.

Donald Trump közölte, hogy akik a gyártásukat a tengerentúlra viszik, 35 százalékos büntetőadót fognak fizetni minden olyan árura, amelyet az Egyesült Államokban adnak el.

Az Egyesült Államok arra készül, hogy érezhetően csökkentse az adókat és a gazdasági szabályzókat, de ha bármely cég elhagyja az országot egy másik országért, dolgozókat bocsát el, új gyárakat  épít másutt, és azután azt gondolja, hogy majd itt bármiféle büntetés vagy következmény nélkül eladja a termékeit, az téved

- közölte a megválasztott elnök. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nyitott az üzelti befektetésekre, több mint 50 államba bármiféle adó vagy más tarifa nélkül szabadon lehet vinni a termelést, csak a határon túlra nem.

A minap a Milwaukee központú Rexnord vállalat jelentette be, hogy Indianából Mexikóba viszi át a termelést, és 300 embert elbocsát. "Ez történik országszerte - kommentálta Trump, majd hozzátette: de többé már nem!"

Az elemzők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy ha az elnök valóban gyakorlatba akarja ezt ültetni, akkor jogi nehézségekkel találja szembe magát. Ehhez ugyanis kongresszusi jóváhagyás kell, és várhatóan az amerikai bíróságok is blokkolnának egy ilyen változást.

A szakértők ugyanakkor azt is jelezték, hogy az Obama által bevezetett egészségügyi törvény aláásásával több mint 20 millió embernek szűnik meg az ingyenes ellátása. Ezt azoknak az adójából finanszírozták, akik az amerikaiak legmagasabb jövedelmű csoportjaiból kerülnek ki. Ők, köztük Donald Trump, ezentúl megtarthatják ezt a pénzt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fidesz: Szájer az egyedüli helyes döntést hozta meg

Fidesz: Szájer az egyedüli helyes döntést hozta meg

Szájer megerősítette, hogy jelen volt a pénteki bulin

Szájer megerősítette, hogy jelen volt a pénteki bulin

Doku360: Nem félek, inkább unom a halál előjátékának gondolatát

Doku360: Nem félek, inkább unom a halál előjátékának gondolatát