szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

2017-ben már majdnem egymilliárd forintot költ az állam a Magyar Művészeti Akadémia tagjainak életjáradékára.

Havi harmincezer forinttal emelkedik a kormány kedvenc művészeinek életjáradéka január elsejétől. A hétfői Magyar Közlönyből kiderül: a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagjainak járadéka jövőre havi 290 ezer forint lesz, a levelező tagoké pedig szintén 30 ezer forinttal, 220 ezer forintra nő.

Az MMA nem csak köztestületi státuszt kapott 2011-ben, de az Alaptörvényben is nevesítették a korábban Makovecz Imre, az ő halála óta pedig Fekete György által vezetett akadémiát. 238 rendes és 49 levelező tagja van, az ő életjáradékuk összesen 957,6 millió forintba kerül 2017-ben az államnak.

A kormány célja egyébként az, hogy az MMA tagjainak járadéka 2022-re elérje a Magyar Tudományos Akadémia tagjainak tiszteletdíját. Ez jelenleg a rendes tagok esetében havi 455 ezer forint, a levelező tagoknál pedig 353 900 forint.

A Magyar Művészeti Akadémia a legbefolyásosabb szervezet a magyar kulturális életben. Az akadémia jelöli a Nemzeti Kulturális Alap döntőbizottságának egyharmadát, és az alap forrásainak elosztásánál is szükség van az MMA vagy elnöke jóváhagyására.

A hétfői közlönyben egy kormányhatározat is érinti az akadémiát: az Orbán Viktor miniszterelnök által szignált passzus felhatalmazza az MMA-t Makovecz Imre villájának megvásárlására. Az akadémiának a költségvetése is jelentősen nő jövőre: az idei 6,63 milliárd forintról 10,57 milliárdra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!