szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Népszava korábbi vevőjelöltjének, a liechtensteni XXI. Century Invest AG-nek nem voltak politikai motivációi és nem állnak kapcsolatban a Habony Árpád hitelezőjeként emlegetett Tombor Andrással, Orbán Viktor volt biztonságpolitikai főtanácsadójával - közölte Illés Géza Márton, a társaság jogi képviselője.

Tisztán pénzügyi befektetésként tekintett a volt Geomedia-lapok, köztük a Népszava megvásárlására a liechtensteini, XXI. Century Invest AG, amelynek "nem voltak és nincsenek semmilyen politikai motivációi" - közölte Illés Géza Márton ügyvéd, a cég képviselője.

Azt írta, hogy a társaság egy kizárólag liechtensteini és német magánszemélyekből álló befektetői kör érdekeltségébe tartozik, a vezetői kizárólag liechtensteini, svájci illetve német magánszemélyek.

Hozzátette azt is, hogy a cég "tulajdonosa, befektetői, vezetői soha semmilyen üzleti vagy egyéb kapcsolatban nem álltak, és nem állnak Tombor András magyar üzletemberrel, bármilyen ellenkező értelmű állítás újságírói spekuláció".

Illés Géza Márton az Átlátszó keddi cikkére reagált, amelyben megszellőztették a volt Geomedia-lapok eladásának borulását. A portál szerint az ügyvédet Tombor Andráshoz, Orbán Viktor volt biztonságpolitikai főtanácsadójához szokás kötni.

A beszámoló hozzátette, a jogász több olyan cégben is vállalt tisztséget, amelyben korábban vagy azóta Tombor, illetve a hozzá köthető Morando Tőkealap Kezelő egyéb vezetői megfordultak, igaz, nem feltétlenül ugyanabban az időben.

Ezek a kapcsolatok tovább táplálták a gyanút, hogy nem a Népszabadság október eleji bezárása volt az utolsó állomás a kormánykritikus média megszállásában, egzakt bizonyíték azonban egyelőre nem került elő arra, hogy valóban a Lendvay utcában darálnák be a Népszavát - fogalmazott az Átlátszó.

Kedden viszont végül kiderült, hogy a XXI. Centuryvel a Geomedia-lapok megvásárlásáról szóló októberi szerződést felmondták, a Népszavát pedig a többi érintett kiadvánnyal együtt a Puch László volt szocialista politikus, egykori államtitkár résztulajdonában álló bécsi cég veheti meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!