szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sokkolta a Brexit vagy Donald Trump megválasztása? Úgy gondolja, 2016 volt a legrosszabb év? Ha elolvassa a Bloomberg jövő évre vonatkozó pesszimista kézikönyvét, alaposan felül fogja vizsgálni ezt az álláspontot.

Nem tudományos jóslatokat szedett össze év végi összeállításában a Bloomberg, ehelyett azt próbálta elképzelni, hogyan is néznének ki a címlapok, ha minden balul sül el. Vigyázat: önálló forgatókönyvekről van szó, amelyek néhol ellent is mondanak egymásnak. Ennek ellenére egy olyan év után, amelyben előbb a britek EU-ból való kilépéséről döntöttek a választók, utána pedig amerikai elnökké választották a semmilyen politikai tapasztalattal nem rendelkező Donald Trumpot, egyáltalán nem tűnnek elképzelhetetlennek a prognózisok.

Trumplandia

Donald Trump népszerűsége szárnyal az elnöksége első heteiben elfogadott költségvetési lazításoknak köszönhetően. A beiktatása után erősödő tiltakozások letörésére azonban kijárási tilalom elrendelését fontolgatja. A tiltakozások középpontja Kalifornia, a Trump 2020-as újraválasztása elleni mozgalom élére pedig Elon Musk, a Tesla alapítója és Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezető igazgatója áll. A republikánusokat is megosztják az ellenségeskedések, az elnöki stábban és a kongresszusban is. A bankok részvényei szárnyalnak, a techcégekéi viszont esnek, mikor elmérgesedik a viszony Trump és a kaliforniai milliárdosok között.

©

Jalta 2.0

Donald Trump és Vlagyimir Putyin választás elé állítja Angela Merkel német kancellárt: vagy erősíti Európa katonai erejét, vagy az amerikai elnök tanácsát megfogadva az orosz államfővel megállapodik az európai érdekszférák újbóli meghatározásáról. Putyin leállítja hackereit és vadászpilótáit, cserébe Merkel elismeri befolyását Ukrajnában, Fehéroroszországban és Szíriában. A rubel szárnyal, a fegyvergyártó cégek részvényei visszaesnek, mert Európa mégsem hadakozik.

Kína és az Egyesült Államok gazdasági háborúja

Trump beiktatása napján hajnali háromkor a Twitteren kiposztolja, hogy óriási vámokat vezet be a kínai termékekre. Mire a Fehér Házba ér, a kínaiak nem csak a jüant kezdik őrült tempóban leértékelni, de lemondják a Boeingekre vonatkozó megrendeléseket, és leállítják az iPhone-eladásokat is. Az újraválasztásukra készülő kínai pártvezetők nem tudnak egyetérteni abban, hogyan lehetne visszavezetni a gazdaságot a helyes útra, minden idők legsúlyosabb recessziójába taszítva az országot. Az ázsiai tőzsdék a kilencvenes évek óta nem látott válságba kerülnek.

Kim vs. Trump

Trump előbb az USA NATO-tagságát függeszti fel, utána az ENSZ-tagságot is. Az Iszlám Állam, kihasználva az amerikaiak visszavonulását, radikalizálja Közép-Ázsiát. A védelem hiányától tartó Szaúd-Arábia és Japán saját nukleáris védelmi kapacitás kiépítésébe kezd. Észak-Korea pedig azzal sokkolja a világot, hogy bebizonyítja: atomfegyverei képesek elérni az Egyesült Államok nyugati partját. Trump, látva Ázsia-politikája csődjét, kénytelen Peking segítségéért könyörögni Phenjan ellen. A hadipari részvények szárnyalnak a tőzsdén, az ázsiai indexek is remekül teljesítenek.

©

Fejek repülnek Európában

Trump győzelme az európai populistáknak is szárnyakat ad a 2017-es választásokon. A programjuk se nagyon tér el az övétől: szigorúbb határőrizet, a szabadkereskedelem leépítése, ehhez társul az euró- és EU-ellenesség. Marine Le Pen, francia államfővé választása után népszavazást rendez az EU-tagságról. Beppe Grillo új olasz kormányfő a líra visszaállításáról szavaztatja meg honfitársait, az új, oroszbarát cseh kormány pedig a NATO-tagságról. Angela Merkel pártja elveszíti az őszi német választásokat, Theresa May brit miniszterelnököt pedig félreállítják a Brexit-tárgyalások sikertelensége miatt. A Frexittől tartva szétesik a schengeni rendszer. Görögország ismét csődközeli állapotba kerül, ám ezúttal nem jut mentőhitelhez. Megint az euróövezet szétesésétől tartanak.

A (rossz) dolgok internete

Az Amazon, az Apple és a Google felfedik: okostelefonjaikban és az otthoni okoseszközökben egy kormányzati lehallgatórendszer működik. A Wikileaks Trumpról közöl kompromittáló adatokat. Hackerek állami megrendelésre kritikus infrastruktúrák (erőművek, önvezető autók és internetről irányított orvosi eszközök) ellen indítanak kibertámadásokat. Ezekért senki nem vállalja a felelősséget, de a gyanú a kínaiakra és az oroszokra terelődik. A technológiai részvények árfolyama zuhan.

Kuba Putyinhoz fordul

Trump nem folytatja az elődje által elindított közeledési folyamatot Kubával, ami rontja a sziget gazdasági kilátásait. Ennél is nagyobb érvágás, hogy a problémákkal küzdő brazil és venezuelai vezetés csökkenti a Kubának szánt támogatásokat, így jobb híján a havannai vezetés újra Kína és Oroszország kegyeit keresi. Ennek első jele, hogy Raúl Castro hozzájárul egy orosz hírszerző központ kiépítéséhez. A Miami partjaitól mindössze 150 kilométerre működő kémbázis miatt feszültté válik az addig szívélyes viszony a washingtoni és a moszkvai vezetés között. A tőzsdéken az idegenforgalmi cégek részvényeit ütik.

©

Mexikó zuhanása

Washington kiszáll az észak-amerikai szabadkereskedelmi rendszerből, a NAFTA-ból, kemény vámokkal sújtja a mexikói árukat és megadóztatja az USA-ban dolgozó mexikóiak által hazaküldött pénzeket – hogy fedezni tudja a határon építendő fal költségeit. Mexikó recesszióba süllyed, a helyzetet tovább rontja, hogy az USA-ból tömegesen kiutasított polgárai munkalehetőség híján a drogcsempészetbe szállnak be. Az országban is erősödik a populizmus, a 2018-as elnökválasztás legnagyobb esélyese, Andres Manuel López Obrador programjának központi eleme az olajkitermelés államosítása. A peso esik, az ország bóvliba kerül.

Háború a Közel-Keleten

Szaúd-Arábiában elakadnak Mohammed bin Szalman koronaherceg kezdeményezései, amelyek azt céloznák, hogy az ország gazdasága ne csak az olajbevételekre hagyatkozzon. A királyság folytatja háborúját Jemen ellen, ennek finanszírozására adókat vetnek ki, amelyek elégedetlenséget váltanak ki az országban. Az amúgy sem túl stabil helyzet tovább romlik a régióban, ahogy az iraki és szíriai síiták erősítik hatalmukat. A szaúdi királyi család hatalmát palotaforradalom dönti meg, az új király félreállítja bin Szalmant. Az Irán és Szaúd-Arábia között erősödő viszály fegyveres konfliktusba csap át, ami az olajexportot is sújtja. A nyersanyag ára az egekben, a szaúdiak devizájuk leértékelésével igyekeznek növelni exportbevételeiket.

A Bloomberg figyelmezteti olvasóit: a pesszimista kézikönyv jóslatai nem tudományosan megalapozottak. Ám ha abból indulunk ki, hogy az egy évvel ezelőtti kiadásában előrevetített dolgok fele bejött, 2017 sem ígérkezik túl nyugodt évnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!