szerző:
Szabó Yvette

Hullottak az állami kitüntetések augusztus 20-án azoknak a nyakába, akik a kecskemétiek ideológiai megdolgozásán munkálkodnak. Ebben a városban Matolcsy György jegybankelnök szellemi iránymutatásával még Orbán Viktor fogorvosa is Pallas Athéné szomszédja lehet.

A helyi lelkész, a médiafőnök és az iskolaigazgató – kell-e több ember ahhoz, hogy egy gondolatot sikerrel hintsenek el egy közösségben? Kecskeméten mindenesetre sok múlik rajtuk, egyebek között az, hogy a városlakók áldásosnak tekintik-e Matolcsy György jegybankelnöknek és rokonságának ottani ténykedését. Úgy tűnik, a fideszes kormány a legmagasabb szinten is elégedett a kecskeméti propagandisták munkájával. Legalábbis ezt jelzi, hogy a kormányfő javaslatára a köztársasági elnök augusztus 20-a alkalmából a Magyar Köztársasági Érdemrend egy-egy fokozatával tüntette ki Varga László nyugalmazott református lelkészt, volt kereszténydemokrata parlamenti képviselőt, Tőzsér Juditot, a Gong Rádió ügyvezetőjét és Szabó Istvánt, a Katona József Gimnázium igazgatóját.

Varga László nem mellesleg annak a jegybanki alapítványnak (a PADMA, vagyis Pallas Athéné Domus Mentis Alapítványnak) az elnöke, amelynek az a feladata, hogy Matolcsy György szája íze szerint honosítsa meg a közgazdászképzést a kecskeméti egyetemen. A Gong Rádió, amely a város fideszes vezetőin kívül alig-alig szólaltat meg ellenzéki politikust, maga is kapott már támogatást az említett jegybanki alapítványtól.

Kecskemét olyan, mint egy laboratórium, ahol Matolcsy kedvére kísérletezhet. Az MNB elnöke néhány évvel ezelőtt a fejébe vette, hogy márpedig a magyar felsőoktatás ezentúl nemcsak „neoliberális” közgazdászokat ont a piacra, hanem olyanokat is, akik az ő unortodox elképzeléseit vallják. A jegybank ehhez előkapott a kasszájából 250 milliárd forintot, létrehozott hat alapítványt, amelyek elkezdték a pénzt osztogatni. Matolcsy semmit sem bízott a véletlenre: az alapítványok élére és gyakran a támogatott helyekre is a kipróbált embereit, esetenként a rokonait tette. Így történt ez Kecskeméten is, ahonnan a Matolcsy család származik. A már említett Varga László a família atyai jóbarátja. Kecskeméten a polgármesterséget is éppen az egyik távolabbi rokon felesége, Szemereyné Pataki Klaudia tölti be. A fideszes politikus többszörösen kipróbált kapcsolat. Matolcsy még nemzetgazdasági miniszterként őt kérte fel miniszteri biztosnak a gépjárműipar fejlesztésére, majd miután ő jegybankelnök lett, Szemereyné örökölte meg Matolcsy kecskeméti parlamenti mandátumát. Kétségtelen, hogy Szemereyné Pataki Klaudia akkor már évek óta önkormányzati összekötő volt a helyi, illetve az országos kormányzat és a német Daimler között. A Gyurcsány-kormány ugyanis Kecskemétre vitte a Mercedes-gyárat, abba a városba, amely hagyományosan jobboldali kötődésű volt.

A Matolcsy-egyetem kiszemelt helyszíne Kecskeméten. Ideológiai központ
©

Kapóra jött mindez Matolcsynak. Adott egy város, amely a külföldi befektetőknek hála, amúgy is fejlődik. A betelepülő cégek százával szívják fel a mérnököket, informatikusokat és a gazdasági szakembereket. Ráadásul a városvezetés Matolcsy markában van. Logikus döntés volt, hogy az MNB-alapítványok Kecskeméten valósítsák meg a hőn áhított közgazdászképzést.

Amit a Matolcsy–Szemerey család gondolatban összerakott, a kormánypárti szavazógépezet pillanatok alatt a gyakorlatba ültette. Két fideszes képviselő indítványára a kecskeméti főiskolát július 1-jétől ripsz-ropsz átminősítették, és átnevezték Pallas Athéné Egyetemnek. Új kancellárt neveztek ki az intézmény élére, Finta Zitát, aki a gazdasági ügyeket viszi. Ő eddig a városháza gazdasági osztályát irányította, és Szemereyné bizalmi embere, tanácsadója volt. Kinevezésében az sem akadályozta meg a kormányzatot, hogy osztályvezetői tevékenysége alatt két olyan ügy is felbukkant, amelyben fiktív számlák kerültek elő.

Az alapítványok pedig összedobtak 15 milliárd forintot, hogy abból vadonatúj campust építsenek a gazdálkodástudományi karnak. A beruházó PADMA önálló céget is létrehozott az építkezés irányítására, a Kecskeméti Duális Oktatás Zrt.-t. Ennek az élén formálisan nem a polgármester férje áll ugyan, de a cég elektronikus elérhetőségeként Szemerey Szabolcs címét adták meg, és a feltételezések szerint ő a címzettje a havi másfél millió forintos alapítványi juttatásnak is. A PADMA eddig nem volt hajlandó felfedni azt a magánszemélyt, akinek a munkaköri leírása éppen Szemerey Szabolcsra illik. Amikor a polgármestertől azt kérdeztük, felvetődött-e hogy a család többi tagja ne vegyen részt helyi közügyekben, azt válaszolta, hogy most sem vesznek részt benne.

A campus építése áprilisban el is kezdődött, pontosabban a bontás, mert a volt kórházépület helyére húzzák fel a valóban ultramodernnek ígérkező komplexumot. Csakhogy a megbízások és a pénzosztások mindaddig közbeszerzés nélkül történtek, amíg a bíróság úgy nem ítélte, hogy az MNB-alapítványok pénzei mégsem veszítették el közpénz jellegüket. Most azonban, hogy az alapítványok már a közbeszerzési döntőbizottság néhány apróbb bírságán is túl vannak, hetek óta semmi sem történik a campus megálmodott üvegpalotáival, valószínűleg a közbeszerzési pályázat megfelelő kiírásán agyalnak. Szemereyné Pataki Klaudia arra a kérdésünkre, hogy szerinte szükséges-e az ilyen fejlesztésekre közbeszerzést kiírni, az mondta, hogy erről az MNB-t kérdezzük, ő mindenesetre örül annak, hogy a jegybank Kecskeméten fejleszt.

Kattintosn a nagyobb méretért!
©

A városban a jól értesültek tudni vélik, hogy a PADMA kinek adná a 10 milliárd forintot is meghaladó megbízást. Van is ennek alapja, hiszen Kecskeméten évek óta egy jól behatárolható kör jut a zsíros falatokhoz. Legyen szó a Mercedes vagy más befektető építkezéséről, esetleg helyi fejlesztésről, a munkáért jó eséllyel indul a Ver-Bau, a Mega-Sped, a KÉSZ Holding vagy a Duna Aszfalt. A Polar Stúdió is csak akkor csúszott le munkáról, amikor a kormányfő vejéhez, Tiborcz Istvánhoz közel álló csapat, az Elios tarolta le a közvilágítási piacot. A kecskemétiek azóta is panaszkodnak, hogy éjszakánként alig látnak a ledes lámpák fényében, amire a polgármester azt mondta, úgyis lesz további fejlesztés, majd akkor orvosolják a problémát. Néhány hónapja ki is hirdették az újabb közbeszerzés eredményét. Ezt már a Polar Stúdió nyerte, csakhogy a Sistrade Kft.-vel konzorciumban. Márpedig a Sistrade annak a Hamar Endrének a tulajdonában van, akinek az utóbbi években több közös üzlete is volt Tiborcz Istvánnal.

Vitathatatlan ugyanakkor, hogy a Kecskemétre zúduló pénzeknek valóban van hasznuk. A városban egyre-másra nyitnak irodát olyan fejlesztőcégek, amelyek kifejezetten az ott végzett mérnökökre, informatikusokra építenek. A KÉSZ 2,1 milliárd forint uniós támogatással ipari kutatóközpontot is épített, közvetlenül az egyetem és a Sheraton Hotel tőszomszédságában. A létesítményt most kezdik belakni, és nem csak járműipari cégek. Az egyik beköltöző nem más, mint Orbán Viktor fogászának, Bátorfi Bélának a vállalkozása, amely 1,2 milliárd forint uniós támogatást kapott a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztő, Kutató és Tudástranszfer Központ létrehozására. Matolcsy György az új campus alapkövének letételekor bevallotta, hogy mindez nem az ő érdeme. „Mint Pallas Athéné Zeusz fejéből, valakinek a fejéből kipattant 2010-ben, hogy most kellene nekiveselkedni a kecskeméti egyetem megépítésének. És ez nem volt más, mint Orbán Viktor” – emlékezett vissza a jegybankelnök, aki úgy fogalmazott: nekiálltak rendbe tenni az országot.

Kéz a kézben

Igazán nem lehet a Matolcsyk és Szemereyk szemére vetni, hogy nem tartanak össze. A legtöbbet emlegetett Szemerey, Tamás még bankjának a nevét is megváltoztatta Növekedési Hitel Bankra (NHB), hogy ezzel is népszerűsítse unokatestvér-bridzspartnere szellemi termékét, a növekedési hitelprogramot. Ebben a programban a kereskedelmi bankok – amilyen az NHB is – kamatmentesen kaptak pénzt az MNB-től, hogy azt 2,5 százalékos kamatra továbbadják a vállalkozásoknak. Köztük a Szemerey vagy a Matolcsy család vállalkozásainak. A kecskeméti polgármester férjének, Szemerey Szabolcsnak 2015 őszén például 400 millió forint növekedési hitel jutott Szemerey Tamás bankján keresztül. Éppen ez volt az az időszak, amikor Szemerey Szabolcs 3 millió forintot érő cége, a Szempont Consulting bevásárolt Szemerey Tamás testvére, Szemerey Zoltán halódó agrárvállalkozásaiba. A polgármester Szemereyné Pataki Klaudia rendre magabiztosan úgy nyilatkozik, hogy a pénzt az utolsó fillérig vissza fogják fizetni. Ha véletlenül mégsem, akkor a növekedési hitelprogram konstrukciójából adódóan az összeg az MNB vesztesége lesz.

      Az NHB növekedési hiteléből ugyanakkor a Matolcsy családnak is jutott, hiszen a jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám ebből vásárolt be a cégpiacon. Immár egy éve az övé a Balaton Bútorgyár, amelynek 2015-ben 1,4 milliárd forint árbevétele volt, amin 110 millió forint nyereséget könyvelt el. Ha pedig egy Matolcsy polgármesterségre adja a fejét, ugyancsak hamar megmutatkozik a szolidaritás. Az MNB egyik alapítványa, történetesen a Pallas Athéné Domus Animae, amelynek a kuratóriumi elnöke személyesen Matolcsy György, az igazgatója pedig Szemerey Tamás felesége, Szemerey Gabriella, éppen annak a balatoni üdülőfalunak a határán akart ingatlant venni, ahol az MNB-elnök felesége, László Gyöngyi a polgármester. Az alapítványok annak rendje és módja szerint össze is dobták a nettó 890 millió forintot, hogy Balatonakarattya épülésére és szépülésére szállodát építhessenek a kenesei volt MÁV-üdülőből. Ha pedig már építkezésről van szó, Szemereyéknek arra is van megoldásuk. Szemerey Tamás üzleti körében több olyan cég is van, amely az építőiparban tevékenykedik, köztük az a Raw Development, amely elkészítette egy üdülő látványtervét Matolcsy György fiának a balatonfüredi telkére.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csak a Magyarországra belépők használhatják mostantól a röszkei közúti határátkelőt vasárnaponként

Csak a Magyarországra belépők használhatják mostantól a röszkei közúti határátkelőt vasárnaponként

Több száz új tüzet észleltek Brazíliában

Több száz új tüzet észleltek Brazíliában

Előkerült egy szerelmes country-dal a Motörhead-frontemberétől

Előkerült egy szerelmes country-dal a Motörhead-frontemberétől

Újra együtt a fél Aranyélet-stáb: jövő héten bemutató a Dunán

Újra együtt a fél Aranyélet-stáb: jövő héten bemutató a Dunán

Az állam kevesebbet költött családi támogatásokra, mint 2018-ban

Az állam kevesebbet költött családi támogatásokra, mint 2018-ban

A kormány rá akar venni bennünket, hogy együnk több dinnyét

A kormány rá akar venni bennünket, hogy együnk több dinnyét