szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A posta operatív vezérigazgató-helyettese magyarázta el az Origón, miért is nem értek célba időben a karácsonyi csomagok: legutolsó sorban a Magyar Posta hibájából. Majláth Zsolt szerint nincs olyan karácsonyi csomag, amely ne érkezett volna meg a címzetthez. Hacsak nem olyan külföldről érkező küldeményről van szó, amely még nincs az országban.

Nagyon hosszú interjúban magyarázta el hétfőn a Magyar Posta operatív vezérigazgató-helyettese az Origónak, hogy a posta valójában állta a sarat karácsonykor (még ha jelen pillanatban is útban vannak olyan csomagok, amelyeknek karácsony előtt kellett volna célba érniük). A postások még december 24-én is kézbesítettek.

Majláth Zsolt elmondta, az előző év végéhez képest 30 százalékkal több csomagot kellett kézbesíteniük, ehhez jött még az Erzsébet-utalványok eljuttatása 2,6 millió címzetthez, akiknek a 15 százaléka a letéti postán vette át Orbán Viktor ajándékát.

"Mindennap megjegyzik, hogy kilopjuk a felét" - postások borultak ki az Erzsébet-utalványok miatt

Postások meséltek arról, hogyan szívnak a 10 ezer forintos Erzsébet-utalványok kézbesítésével.

Az interjúból az is kiderült, valójában aki csomagot vár a postától, lehet, hogy levelet kap kézhez, ugyanis sok küldeményt az alacsony postázási költséget vagy ingyenes kiszállítást ígérő webáruházak nem csomagként, hanem közönséges vagy ajánlott levélként adnak fel. És a levélként feladott csomagok tekintetében nagy fennakadások voltak a nemzetközi kereskedelmi láncban az év utolsó hónapjában. Tehát ez a postatechnikai magyarázat egyes küldemények késésére, illetve arra, hogy ezek a csomagok nem nyomon követhetők, és nincs rájuk kézbesítési időgarancia.

Amit a webáruházak oldalain ígérnek, sokszor nem tényleges adatok, hanem csak a feladó előrejelzései, nem is nevezhetők nyomonkövetési információnak - mondta Majláth, aki szerint a következő tényezőktől függ a csomagok célbaérési ideje.

  • a feladó árukészéete
  • az áruk feladási ciklusai
  • a felvételt végző nemzetközi posta átfutási ideje
  • a szállító légitársaság kapacitása, tranzitideje
  • esetleges vámkezelési feladatok
  • és végül "a Magyar Posta kézbesítési teljesítményétől is".

Majláth szerint

nincs olyan karácsonyi csomag, amely ne érkezett volna meg a címzetthez.

Hacsak nem olyan külföldről jövő csomagról van szó, amely még nincs Magyarországon. Mert még most is érkeznek a posta Nemzetközi Postakicserélő Központjába, amelyeket novemberben adtak fel a tengerentúlon.

Majláth arról is beszélt, hogy az Országos Logisztikai Központban dolgozzák fel a belföldi csomagokat, optimális esetben napi 60-70 ezret, de karácsony előtt egyes napokon a 120 ezret is elérte ezek száma.

Jó tudni, hogy abban az esetben, ha a késés a Magyar Posta hibájából történt, kártérítést fizetnek, de ennek feltételeiről nem kérdezték az igazgatót, magától pedig nem fejtette ki. Azt viszont elmondta, hogy a posta új menedzsmentjének legfontosabb feladata, hogy "fejlessze a belső technológiai színvonalat".

A nehézségeket amúgy a posta logisztikai területét sújtó munkaerőhiány is tetőzi. A múlt év végi volumennövekedéshez például nem tudtak azonnal több erőforrást odaállítani.

A Posta még mindig küzd a karácsonyi ajándékokkal

Van, aki még december 19-én adta fel a csomagot, ami még mindig „úton van."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új otthona felé tart „a világ legmagányosabb elefántja”

Új otthona felé tart „a világ legmagányosabb elefántja”

650 lóerős villanyautóként támad a BMW i7

650 lóerős villanyautóként támad a BMW i7

Többször is havazni fog a jövő héten

Többször is havazni fog a jövő héten