szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Akárhányszor a Hey Jude-ot éneklem a színpadon, mindig az jár a fejemben: ezért nekem valakinek fizetnem kell, pedig ez az én dalom! Mindezt Paul McCartney fejtegette már egy ideje, most pedig egy New York-i bírósághoz fordult, hogy visszaszerezze legendás számait, melyeknek a szerzői jogát még 1970-ben veszítette el.

1985-ben Michael Jackson élete talán legjobb üzletét kötötte: potom 41,5 millió dollárért Paul McCartney orra elől vásárolta meg a Beatles-dalok szerzői jogait. A mintegy 200 sláger pedig azóta ennek az összegnek a sokszorosát hozta vissza. Jackson cégét azután 1995-ben a japán Sony vásárolta fel. Ők már igazi cápának számítanak a piacon, olyan klasszikusok dalainak szerzői jogai is a portfóliójukban vannak, Elvis Presley, illetve maga Michael Jackson.  És akkor ne említettük az olyan mai csillagokat, mint Taylor Swift, Rihanna, Eminem és még sokan mások.

Paul McCartney perét óriási figyelem kíséri a popzenei piacon, hiszen precedensértékű ítélet születhet. A Duran Duran már megpróbálta ugyanezt, de Nagy-Britanniában. Hosszas pereskedés után a bíróság ott úgy döntött: nem illetékes amerikai szerzői jogi ügyekben. Ezért perel Paul McCartney New Yorkban. Meg persze azért, mert nem akar mindig másnak fizetni akkor, amikor a Hey Jude-ot énekli a színpadon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Évi 61 százalékos profitrátával Rogán Cecília könnyen viccel

Évi 61 százalékos profitrátával Rogán Cecília könnyen viccel

Teljes mellszélességgel a modellváltás mellé állt a debreceni HÖK

Teljes mellszélességgel a modellváltás mellé állt a debreceni HÖK

Trump távozó “katonája” szerint a 3 megabites internet több mint jó, Kína pedig veszélyes

Trump távozó “katonája” szerint a 3 megabites internet több mint jó, Kína pedig veszélyes