szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Immár a bejegyzett élettársak is a házastársakéval azonos adó- és illetékkedvezményre jogosultak. Az adóhatóság az eddig tévesen kivetett illetéket is visszaadja azoknak az érintetteknek, akik kérik.

A bejegyzett élettársakat is megilletik azok az adójogi kedvezmények, amelyeket a törvény a házastársaknak biztosít. Erről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke értesítette az alapvető jogok biztosát, aki még december második felében, egy civil szervezet beadványának kivizsgálása során kimutatta: jogértelmezési tévedések következtében jelentős összegű illetéket vetnek ki a bejegyzett élettársak által odaajándékozott, vagy a megözvegyült bejegyzett élettárs által örökölt ingatlanra.

Székely László jogértelmezésért megkereste az Igazságügyi Minisztériumot, az pedig kikérte az Emberi Erőforrások Minisztériumának véleményét is. A két minisztérium egybehangzó álláspontja szerint a bejegyzett élettársakat megilletik mindazok az ágazati jogszabályokban foglalt – például adójogi, munkajogi, szociális, bevándorlási, honosítási stb. – kedvezmények, amelyek a házasságban élőknek járnak.

A késedelmi kamattal együtt utal a NAV

Azoknak a bejegyzett élettársaknak, akik megfizették az örökösödési vagy ajándékozási illetéket, kérelmet kell benyújtaniuk az adóhivatalhoz, amelyben igénylik az illeték törlését és visszatérítését. Az összeg lehető leggyorsabb kiutalása érdekében a kérelem mellé célszerű csatolni a bejegyzett élettársi kapcsolat tényéről szóló igazolást.

Az alapvető jogok biztosa jelentésében hangsúlyozta a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény azon előírását, hogy amennyiben maga a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény nem tartalmaz eltérő, kizáró rendelkezést, akkor a bejegyzett élettársakra is alkalmazni kell minden más jogszabálynak a házastársakra vonatkozó előírásait.

A NAV tehát felülvizsgálta eddigi gyakorlatát, és az egységes eljárás érdekében belső szakmai körlevelet adott ki, amely szerint "ahol a jogszabályok a házastársakra (volt házastársakra) kötelezettséget vagy jogot állapítanak meg, az a rendelkezés a bejegyzett élettársakra külön utalás nélkül is irányadó".

A NAV elnöke arról is tájékoztatta az alapvető jogok biztosát, hogy az adóhatóság nem rendelkezik a bejegyzett élettársakra vonatkozó adatokkal. Ezért a beszedett illetékek visszatérítése érdekében a beadványozó civil szervezetet tájékoztatják, ennek célja az érintettekkel való kapcsolatfelvétel.

Az adóhatóság honlapjára is kikerül egy tájékoztató a megváltozott egységes jogértelmezésről, és arról, hogy az érintetteknek lehetőségük van a jogorvoslatra. A fentiekkel összhangban az alapvető jogok biztosa is felhívja a korábbi téves jogértelmezéssel érintett személyek figyelmét arra, hogy a tévesen kivetett illeték visszatérítése érdekében forduljanak a NAV-hoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szombathelytől Csíkszeredáig: közel 20 focicsapat van már Mészáros Lőrinc köreiben

Szombathelytől Csíkszeredáig: közel 20 focicsapat van már Mészáros Lőrinc köreiben

Na, de mit adott a Fidesz a 40-es, diplomás szingliknek? És az elvált anyáknak?

Na, de mit adott a Fidesz a 40-es, diplomás szingliknek? És az elvált anyáknak?

Csak semmi pánikgomb: okos megoldás az idősek rémálmára

Csak semmi pánikgomb: okos megoldás az idősek rémálmára