szerző:
hvg.hu

Összesítették az Erasmus eredményeit: kiderült, hány éves, mennyit kap havonta az átlagos ösztöndíjas, és mennyi időt tölt a programmal külföldön.

Rekordot döntött az Erasmus+: az EU diákcsere programja 2015-ben 678 ezer diáknak tette lehetővé, hogy külföldön tanuljon, vagy dolgozzon. A legfrissebb adatokat ma tette közzé az Európai Bizottság, az összesítésből kiderült.

- 19600 projektre 2,1 milliárd eurót költött az EU, ezekben 69 ezer szervezet vett részt.

- Az ösztöndíjasok 61 százaléka volt nő.

- Az átlagos ösztöndíj ideje 5,3 hónap volt.

- Az ösztöndíjasok átlagéletkora 24,5 év volt.

- Átlagosan 281 eurót kaptak havonta.

- A legnépszerűbb célpont Spanyolország volt ebben a tanévben is, több mint 42 ezren tanultak az országban.

- A legtöbben Franciaországból és Németországból vették igénybe az Erasmust, mindkét országból több mint 39 ezren tanultak így egy másik országban.

 Nézzük a magyarokat!

- Ebben a tanévben  26 millió eurót kaptunk, ennek háromötöde felsőoktatási tanulmányokat segített.

- 14875 diák részesült az ösztöndíjból.

- Az egyetemisták közül 4421-en tanultak Erasmusszal külföldön, külföldiek közül 5405-en érkeztek hozzánk.

- Legtöbben németek tanultak nálunk, őket a franciák és a törökök követik. A legnépszerűbb intézmény az ELTE volt, ezt másik két szintén fővárosi intézmény, a Corvinus Egyetem és a Budapesti Műszaki Egyetem követi.

2015-ben az Erasmus+ program tovább bővült: ebben az évben először a felsőoktatási intézményeknek lehetőségük nyílt arra, hogy diákjaikat és oktatási szakembereiket Európán kívüli országok felsőoktatási intézményeibe küldjék, illetve Európán kívüli országok hallgatóit és oktatási szakembereit fogadják. 2015-ben több mint 28 ezren vettek részt ilyen csereprogramban.

A jelentés közzétételével egyidejűleg kezdődött meg az Erasmus program fennállásának 30. évfordulója alkalmából szervezett kampány. (A program 2014 óta már nem Erasmus, hanem Erasmus+, ami arra utal, hogy a program 2014 óta több embert céloz meg, és a lehetőségek szélesebb spektrumát kínálja).

A bizottság az elmúlt 30 év statisztikáit is közzétette:

- Az Erasmus+ és annak elődprogramjai több mint 5 millió diáknak, gyakornoknak és önkéntesnek nyújtottak segítséget, ezenfelül pedig ifjúsági és szakembereknek szóló csereprogram-lehetőségeket is biztosítottak. Összesen 9 millió résztvevője volt a programnak.

- Az első évben még csak 3200 diák vett részt benne, 2014/2015-ben már 291 ezernél is több egyetemista, a 2017/2018-as tanévben számuk megközelítheti a 350 ezret.

- 1987-ben 11 ország volt tagja, Magyarország 1998-ban lépett be a programba, amelyben jelenleg 33 állam vesz részt, és 169 partnerország is csatlakozott hozzá.

- A 2014 és 2020 közötti időszakban az Erasmus+ program 14,7 milliárd eurós költségvetésből gazdálkodik.

A hvg.hu az Európai Parlamenttel együttműködve számol be ebben a fél évben az uniós intézmények tevékenységéről, a közösséget érintő döntésekről, és ezek hatásairól. Az EP a tartalomért nem vállal felelősséget.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mi a hatékony munka titka? Mutatunk 6 segítő tippet!

Mi a hatékony munka titka? Mutatunk 6 segítő tippet!

Óceánmentő ötlet: az IKEA felhasználná termékeiben a műanyag hulladékot

Óceánmentő ötlet: az IKEA felhasználná termékeiben a műanyag hulladékot

Gyulladásveszély miatt 1,6 millió BMW-t hívnak vissza ellenőrzésre

Gyulladásveszély miatt 1,6 millió BMW-t hívnak vissza ellenőrzésre

Mentse meg a családját az érzelmi csődtől!

Mentse meg a családját az érzelmi csődtől!

Márki-Zay: Még egyetlen zsarnok sem adta át a hatalmát önként - videó

Márki-Zay: Még egyetlen zsarnok sem adta át a hatalmát önként - videó

Negyven éve halt meg a németfalui cigánytelep keserű hőse, Cséplő Gyuri

Negyven éve halt meg a németfalui cigánytelep keserű hőse, Cséplő Gyuri