szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A budai Vár Úri utcai épületének és a Vár oldalában fekvő Budai Vigadónak a felújítása is annak a cégcsoportnak a feladata lett, amelyet kezdettől fogva a kegyvesztett Közgép utódaként emlegettek. Egy nap alatt több mint 8 milliárd forintos megbízást nyertek el.

Megállíthatatlanul nyomulnak és fejlesztenek az ingatlanpiacon Magyar Nemzeti Bank vitatott célú alapítványai: ezúttal a Pallas Athéné Domus Animae kért ajánlatot az Úri utca 21. szám alatti műemlék épület átalakítására. A feladatra egyedül a Magyar Építő jelentkezett, és még a becsült költségnél is csaknem 400 millió forinttal olcsóbban, 3,6 milliárd fointért vállalta el a munkát.

Az épületben doktori iskola működik majd, és kiállításokat rendeznek. Az alapítványt a közbeszerzési eljárásban Szemerey Gabriella képviseli, aki Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének a felesége.

A Magyar Építőt 2015 májusában vásárolta meg a Kőrösaszfalt, amely részben a Duna Aszfalton keresztül Szijj László tulajdona. A tiszakécskei vállalkozó nem ritkán a felcsúti polgármester cégével, a Mészáros és Mészáros Kft.-vel közösen kap megbízásokat a közszférából, így például a békési ivóvíz minőségét javító programban. A Duna Aszfalt az egyik szponzora a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiának. Úgy tudni, hogy a Körösaszfalt fiatal vezérigazgatója, Pálffy Balázs Mészáros Lőrinc lányának jövendőbelije.

A Budai Vigadó impozáns épületét a Hagyományok Háza üzemelteti, amely az Emberi Erőforrások Minisztériumának az egyik intézménye. A 1897-98-ban neoreneszánsz-eklektikus stílusban épült műemlék ingatlant most felújítják és kibővítik. A közbeszerzési eljárásban eredetileg 3,4 milliárd forintra becsülték a beruházást, ám végül 551 forint híján 4,6 milliárd lett a megbízás, dacára annak, hogy hárman is ajánlatot tettek.

A nyertes az Épkar Zrt., amely egy Karcagról indult vállalkozás, még az ugyancsak karcagi Bróker Marcsi ügyében is felmerült a cégtulajdonos, Szeivolt István neve. Ám a legfontosabb hír akkor bukkant fel a céggel kapcsolatban, amikor a Magyar Építő tulajdonosváltásakor kiderült, hogy az Épker is beszáll a Körösaszfaltba.

A nyilvános dokumentumokban nem egyértelmű a tulajdonosi szerepvállalás, ám Szeivolt István valóban bekerült a Magyar Építő igazgatóságába. Azóta az Épkar is több megbízást kapott, köztük például a Komjádi uszoda felújítását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!