szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az elsőfokú környezetvédelmi engedély már megvan, még a magyar nukleáris hatóság és az Európai Bizottság engedélyére várnak. Alekszej Lihacsov, aki a Putyin-látogatás előtt egy nappal már Budapestre jön, nyílt és átlátható tendereket ígért a magyaroknak.

A paksi atomerőmű új blokkjának építése az előkészítési szakaszban tart, az építési munkálatok megkezdésének időpontja a tervek szerint a 2018-as év - mondta a Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója a kormánypárti Magyar Időknek és a Világgazdaságnak adott interjújában.

A szerdán közölt interjúkban Alekszej Lihacsov elmondta, a projekt megkapta az elsőfokú környezetvédelmi engedélyt, illetve partnereik telephelyengedély-kérelemmel fordultak a magyar nukleáris hatósághoz. "Bízunk benne, hogy rövidesen az Európai Bizottság részéről az utolsó eljárást illetően is megtörténik a jóváhagyás, és megkezdhetjük a projekt aktív megvalósítását" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mikorra várható a tender kiírása a nem nukleáris nagyberendezésekre, így a turbinasziget berendezéseire, a vezérigazgató azt mondta, egyelőre korai lenne még konkrét határidőkről beszélni.

Lihacsov szavai szerint a beszállítókkal folytatott együttműködésre kiemelt figyelmet fordítanak. A projekt megvalósítása során a berendezések és szolgáltatások beszerzéseire vonatkozó tenderek nyílt és átlátható módon, az Európai Unió előírásaival teljes összhangban kerülnek lebonyolításra. A berendezések és szolgáltatások potenciális beszállítóiként a beszerzésekben az összes érdekelt - köztük a unió országainak vállalatai - egyaránt részt vehetnek. "Természetesen számítunk a magyar vállalatok jelentős részvételére, a projektben a magyar beszállítói részarány, azaz a helyi iparvállalatok részvétele elérheti a 40 százalékot - emelte ki.

Alekszej Lihacsov beszélt arról is, hogy a Roszatom világelső a külföldön épített atomerőművek számát tekintve. Harmincnégy blokkot épít a világ 12 országában Európában, a Közel-Keleten, Észak-Afrikában, valamint az ázsiai csendes-óceáni térségben, és Pakson is a világ egyik legbiztonságosabb típusának tartott VVER-blokkokat használják.

Alekszej Lihacsov Vlagyimir Putyin orosz államfő csütörtöki budapesti látogatása előtt már szerdán megérkezik, hogy tárgyalásokat folytasson magyar partnereivel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hamarosan elkészül Roman Abramovics új megajachtja, amely 180 milliárd forintba kerül

Hamarosan elkészül Roman Abramovics új megajachtja, amely 180 milliárd forintba kerül

2021 mesés gazdagságot kínáló rulettbefektetései: a mémrészvény és a kutjaérme

2021 mesés gazdagságot kínáló rulettbefektetései: a mémrészvény és a kutjaérme

Oktatófilmen mutatja be a Semmelweis Egyetem, hogyan edzhetjük a légzőizmainkat otthon

Oktatófilmen mutatja be a Semmelweis Egyetem, hogyan edzhetjük a légzőizmainkat otthon