szerző:
MTI

A fogadóirodák kivételével az összes hazárdjátékot betiltották volna a szlovák fővárosban.

Nem hagyta jóvá a pozsonyi önkormányzat képviselőtestülete csütörtökön azt a javaslatot, hogy a város területén teljesen tiltsák be a szerencsejátékokat.

Az indítvány a városrészek polgármestereinek indítványára került a városatyák elé. Az ide kötődő petíciót a csaknem félmilliós Pozsony körülbelül százezer lakója írta alá.

A kötelező érvényű városi rendelet formájában a képviselőtestület elé került elfogadásához kétharmados többségre lett volna szükség, de hosszas vita után végül nem szerezte meg a kellő szavazatszámot. A jelenlévő 41 képviselő közül csupán 24-en támogatták, 12-en nem szavaztak róla, öten tartózkodtak.

Az indítvány sikertelensége meglepetésnek számít, mivel a komoly társadalmi támogatottsággal rendelkező beadványt a város főpolgármestere, Ivo Nesrovnal is támogatta, és előzetesen úgy tűnt: a tilalomra a képviselőtestület többsége rábólint.

A javaslat a fogadóirodák kivételével a hazárdjátékok teljes körű tilalmát vezette volna be. Az indítványt előterjesztői azzal indokolták, hogy a szerencsejátékok jelenléte "már túllépte az elviselhetőség határát" a városban. Pozsonyban csaknem kétszázötven játékterem működik, és a város ebből származó közvetlen adóbevétele évi hárommillió eurót tesz ki.

A kezdeményezés illeszkedett volna a szlovák parlament által tavaly jóváhagyott szigorításhoz, amely 2019-től a kocsmákból a játéktermekbe száműzi a játékgépeket, valamint idén januártól megtiltja a hazárdjátékokban való részvételt az állami segélyben részesülőknek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Beindult a net: íme a legfrissebb mémek az MTVA-nál történtekről

Beindult a net: íme a legfrissebb mémek az MTVA-nál történtekről

Orbán meccsen volt, miközben több ezren tüntettek ellene

Orbán meccsen volt, miközben több ezren tüntettek ellene

A bátyját szúrta le a disznóvágáson egy férfi

A bátyját szúrta le a disznóvágáson egy férfi

Konkurenciát csinált magának, rámehetett volna a cége, mégis világhírű lett

Konkurenciát csinált magának, rámehetett volna a cége, mégis világhírű lett

Így teperték le Varju Lászlót a köztévé őrei

Így teperték le Varju Lászlót a köztévé őrei

Seres: Occupy MTVA, avagy Kossuth tér visszatér

Seres: Occupy MTVA, avagy Kossuth tér visszatér