Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Halmozta az állampolgárságokat Roman Naszirov, az ukrán pénzügyi felügyelet vesztegetéssel vádolt volt vezetője: a korrupt vezető ügyét vizsgáló ügyészség szerint Naszirovnak az ukrán mellett brit és magyar állampolgársága is van-jelentette a lenta.ru orosz hírportál. A Miniszterelnökség tagadja, hogy Naszirov magyar állampolgár lenne.

Naszirov a vádak szerint – némi kenőpénz ellenében – engedélyezte, hogy az egyik oligarchához, Alekszandr Onyiscsenkóhoz köthető vállalatok több apró részletben tegyenek eleget adófizetési kötelezettségüknek. Onyiscsenko egyébként korábban Petro Porosenko államfő szövetségese volt, ám miután az üzletember szembefordult Porosenkóval, Onyiscsenkót több gazdasági bűncselekmény elkövetésével vádolták meg.

A brit és magyar állampolgárság megszerzésével Naszirov rontott a helyzetén, az ukrán törvények nem ismerik el a kettős állampolgárság intézményét. Ez egy ideig megnehezítette azt, hogy a kárpátaljai magyarok felvegyék a magyar állampolgárságot. Az első időkben a helyi titkosszolgálatok ugyanis megfigyelték a magyar útlevélért folyamodó kárpátaljai polgárokat, s többször zaklatták is a törvénysértőket. Később megváltozott a hozzáállás: a hatóságok már nem foglalkoztak a magyar útlevelet kérőkkel, sőt, sok ukrán is megszerezte a magyar állampolgárságot. Nem feltétlenül törvényes úton.

Cikkünk megjelenése után a Miniszterelnökség közölte: Roman Naszirov még csak nem is folyamodott magyar állampolgárságért, nincs magyar útlevele, nem magyar állampolgár.

Az ukrán fél állítja ugyan, hogy Naszirov magyar, de az ezt bizonyító útlevelet nem mutatják meg. A vesztegetéssel vádolt ukrán ügyvédjei szerint pedig az egész ügy hazugság és politikai lejáratási akció.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Bagóért vettek magyar állampolgárságot magyarul nem beszélő ukránok

Tömegével hamisították a magyar állampolgársághoz szükséges iratokat Ukrajnában, és sokan egy magyar kormánytisztviselőt is lefizették, hogy kijátsszák a honosítási szabályokat. Összesen 194 vádlottja van annak a büntetőpernek, amely a Záhonyi Járási Hivatalban történt visszaélések miatt indult Kisvárdán – írja a Népszabadság.