szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megközelíti az előző havi értékesítési csúcsot a lakossági állampapírok februári állománynövekedése - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

A 339 milliárd forintos emelkedés motorjai a három favorit, a Féléves és a Kamatozó Kincstárjegyek valamint a Prémium Magyar Államkötvények (PMÁK) voltak – írta közleményében az ÁKK.  

Ez a három papír együtt a 339 milliárd forintos februári növekmény csaknem 99 százalékát tette ki. A hónap közepén az adósságkezelő lezárta a 2,75 és a 3,25 százalék kamatprémiumot garantáló PMÁK sorozatokat.

Ezelőtt még sokan vásároltak a magasabb kamatozású kötvényekből, ami a PMÁK állomány eddig soha nem látott mértékű növekedését eredményezte.

Két hónap alatt az állománynövekedés, vagyis közel 685 milliárd forint csaknem elérte a teljes idei évre tervezett 700 milliárd forintos nettó kibocsátást. A lakossági állampapírok részaránya így február végén a teljes adósság 22, míg a forintadósság 30 százalékát tette ki – írták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!