Tetszett a cikk?

Az OECD ajánlásával ellentétben a Jobbik inkább a férfiakra is kiterjesztené a 40 év munka utáni nyugdíjba vonulás lehetőségét. A szervezet pénteken azt javasolta, hogy Magyarország növelje az idősebb munkavállalók aktivitását,mert aggasztó a munkaerőhiány.

„A Jobbik a leghatározottabban elutasítja a neoliberális gazdaságpolitikát valló OECD azon megállapítását, mely szerint meg kellene szüntetni a Nők 40 programot, illetve hogy az idősebbeknek tovább kellene maradniuk a munkaerőpiacon” – közölte Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke szombaton.

Az OECD, vagyis a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet pénteken adta közre éves jelentését Magyarországról, ebben javasolta többek közt azt is, hogy növelni kellene az idősebb munkavállalók aktivitását. Elismerték, hogy a kormány utóbbi időben bevezetett strukturális reformjai összhangban állnak korábbi ajánlásaikkal, ugyanakkor a munkaerőpiac helyzetét nevezte az egyik legaggasztóbb pontnak, pontosabban az immár minden ágazatban tapasztalható munkaerőhiányt. Éppen ezért azt javasolja, hogy Magyarország növelje az idősebb munkavállalók aktivitását. Ennek egyik lehetséges módja annak a lehetőségnek az eltörlése, hogy a nők 40 év munkaviszony után nyugdíjba mehessenek.

A Jobbik szerint viszont a szervezet „láthatóan nincs tisztában a magyar társadalmi viszonyokkal, azzal a ténnyel, hogy a magyar munkavállalók nyugat-európai társaiknál sokkal több munkaórát dolgoznak le nyugdíjba vonulásukig”. Ezért a Jobbik nemcsak megtartaná a Nők 40 programot, hanem a 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetőségét kiterjesztené a férfiakra is.

A párt szerint a hazai munkaerőhiányt az „egzisztenciális okokból Nyugatra menekült magyarok európai szintű hazai bérezésével kell orvosolni”. A magasabb, európai szintű bér magasabb járulékbevételt is jelentene, így abból futná az előbbi változás kiadásaira, de akár a nyugdíjemelésre is.

A Jobbik szerint a külföldre vándorlás megállítása a megoldás, nem az idősek dolgoztatása (képünk illusztráció)
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 4. rész

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 4. rész

A magyarok 87 százaléka klímaszorongó

A magyarok 87 százaléka klímaszorongó

Bűnbakok a magyar kormány szemében, de az EU szabadságzónát kínál a melegeknek

Bűnbakok a magyar kormány szemében, de az EU szabadságzónát kínál a melegeknek