szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Nem szabad olyan szabályozást hozni, amely pénzbüntetéssel fenyegeti az országot, sem a kereskedőket büntetni – mondta Kósa Lajos.

Olyan módosításokra van szükség az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú felhasználását tiltó törvényjavaslatban, amelyek kiküszöbölik az előterjesztéssel kapcsolatban felmerülő esetleges veszélyeket – mondta Kósa Lajos. A Fidesz frakcióvezetője szerint jelen formájában a javaslat számos olyan problémát nem old meg, amit pedig meg kellene.

Kósa azt is mondta, hogy nem akarnak olyan szabályozást hozni, amely Magyarországot komoly pénzbüntetéssel járó perekkel fenyegeti, ahogyan olyat sem, amely „Btk.-s alakzattal” fenyegeti azokat a kereskedőket, akik ilyen márkákat forgalmaznak.

A törvényjavaslat, amelyet tegnap este kezdtek el tárgyalni a parlamentben, akár kétmilliárd forintra vagy letöltendő szabadságvesztésre büntetné az önkényuralmi jelképek – mint a vörös csillag – kereskedelmi célú felhasználóját. Úgy tudjuk, hogy a kormánypártok inkább kihátrálnának a tervezet mögül, mert azt még a Fidesz-frakció jogászai is védhetetlennek találják. Értesülésünk szerint a javaslatot most az igazságügyi minisztérium próbálja gatyába rázni, de a magyarázatból forrásaink szerint egyértelműen lejött, hogy igazából nincs sok esély azt jogilag is vállalható formába önteni. Információnkra reagálva Lázár János és Semjén Zsolt is arról beszélt, hogy nem vonják vissza a javaslatot, azt viszont, hogy csendben ejtenék, nem cáfolták.

Kósa példaként hozta, hogy Puskás-mezt a Rákosi-korszak címerével továbbra is lehet majd árulni, annak ellenére, hogy abban van önkényuralmi jelkép.

A problémák között a Heineken által szponzorált labdarúgó-mérkőzések kérdése is felmerült, mivel például a BL-meccseken a pálya mellett futó fénycsíkok az UEFA reklámjai, vagyis jogilag nem a Heineken a reklámozó.

Megerősítette azonban azt is, hogy összekapcsolódik a törvényjavaslat és a romániai - az Igazi Csíki Sör és a Heineken közötti - védjegyvita. Minden magyar brand védelmében ki kell állni, ha valaki a piaci erőfölényével visszaélve azt ki akarja szorítani a piacról - mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Joó Hajnalka Itthon

Máris ejti a Fidesz a lex Heinekent

Csendben kihátrálnak a kormánypártok Lázár János és Semjén Zsolt nagy vihart kavart javaslata mögül, amely tiltott önkényuralmi jelkép használatára hivatkozva akár kétéves börtönbüntetéssel fenyegetné a Heineken forgalmazóját – értesült a hvg.hu. A tervezetet még a Fidesz-frakció jogászai is védhetetlennek találták.