szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy csehországi felmérés szerint drágábban juthatnak a nagy élelmiszergyártók gyakran silányabb minőségben forgalmazott termékeihez a régiós fogyasztók – írta a Magyar Idők.

Prágában ugyanazon termékek összértéke 14 százalékkal haladta meg a drezdai bevásárlás összegét – közölte a Magyar Idők. Hasonló felmérés készül Magyarországon is, a mintegy száz terméket tartalmazó vizsgálat eredményei várhatóan a jövő héten látnak napvilágot.

A 2015-ös cseh kutatás eredményeire a hét végén Gabriela Matecná szlovák földművelésügyi miniszter hívta fel a figyelmet. A TASR hírügynökség szerint a tárcavezető vérlázítónak nevezte, hogy miközben a keleti tagországokban silányabb minőségű élelmiszert forgalmaznak, ugyanazért a termékért nagyobb összeget kérnek, mint a gazdagabb nyugat-európai fogyasztóktól.

A szlovák miniszter elmondta azt is, hogy az országonként eltérő minőségű termékekre vonatkozó vizsgálatokra a visegrádi négyek munkacsoportot hoznak létre, amelynek része lesz egy weblap is. Ennek segítségével a fogyasztók mindent megtudhatnak arról, hogy mely termékek kerülnek silányabb minőségben a régió piacára.

A lap felidézte, hogy Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár hétfőn az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt közölte, a magyar, részben laboratóriumi, részben jelölési, illetve érzékszervi vizsgálatot magában foglaló ellenőrzéskor a fűszerek, az alkoholos és alkoholmentes italok, a fagyasztott termékek, a konzervek, valamint az édesipari áruk és a tejtermékek minőségét hasonlítják össze a szakemberek.

Bánki Erik, a bizottság fideszes elnöke szerint támogatják, hogy a kormány a kérdést Szlovákiával közösen az Európai Bizottság elé vitte. Az unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának legutóbbi ülésén nyolc ország képviselője csatlakozott a kezdeményezéshez.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!