Szalai Anna
Szalai Anna
Tetszett a cikk?

Pécs önkormányzata több ponton is módosította a város építési szabályzatát, hogy helyzetbe hozzon egy helyi vállalkozót, akinek volt üzlettársa korábban közösen üzletelt Tiborcz Istvánnal, a miniszterelnök vejével.

A Tüzér utca 1. szám alatti – korábban három különálló, de immáron egy helyrajzi számon összevont – ingatlan tulajdonosának kérésére több ponton is módosították a területre vonatkozó szabályozási tervet. A „szabályozási környezet pontosítása” az indoklás szerint az ingatlan hasznosítására formálódó program miatt vált szükségessé.

Az 5-10 emeletes nagyvárosi, illetve a kertváros találkozásában lévő területen részben épült Lakits laktanyát már elbontották, de a könyvtár és „mozgalmi ház” egységes építészeti nyelven megfogalmazott épülete még ma is áll. A csaknem 1,5 hektáros ingatlant szinte körbe ölelik a Pécsi Tudományegyetem különböző karainak épületei. Így teljesen érthető, hogy a hasznosítás az egyetemi léthez kötődik: a tulajdonos különböző szolgáltató funkciókkal megspékelt apartmanházakat építene ide. A terven két beépítési forma is szerepel, az egyiken két karéjos épület, a másikon több egymáshoz elcsúsztatott tömb képe rajzolódik ki. A terület három oldalról is megközelíthető.

Az apartmanokat elsősorban egyetemistáknak – közülük is inkább a kevésbé költségérzékeny külföldi hallgatóknak - adnák bérbe. A beruházás kedvezőbb megtérülése érdekében a területet átsorolták vegyes településközpont kategóriába. Ezenfelül megemelték a maximális beépítési mutatót is 50 százalékról 60 százalékra, földszintes helyett négyemeletes házak húzhatóak fel. Az építmények magasságát ugyanis 20 méterre növelték 12,5 méterről. Egyelőre nem nyúltak hozzá, de felmerült a szabályozási terv parkolásra vonatkozó szabályainak felülvizsgálata is. Jelenleg minden új lakáshoz parkolót kell építeni, de lehet, hogy ezt 70-75 százalékosra csökkentik.

A beruházói szándék kiszolgálása azonban még itt sem áll meg. Ezzel párhuzamosan - a környék hasonló ingatlanfejlesztéseit, a túlzott beépítést megakadályozandó - az önkormányzat a szomszédos területeken korlátozta a beépítést azzal, hogy egy-egy ingatlanra csak hét lakás építhető maximum 900 négyzetméteren. Ez utóbbi korlát korábban is létezett, a lakásszám maximalizálása azonban új elem – hívja fel a figyelmet Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke, Szigetvár főépítésze, aki szerint semmi sem indokolja, hogy a szabályozási tervet egyetlen befektető érdekei szerint módosítsák, az pedig még kevésbé megmagyarázható, hogy ezzel párhuzamosan korlátozzák a többi ingatlanbefektetés lehetőségét.

A Tüzér utcai ingatlan tulajdonosa egy friss tulajdoni lap tanúsága szerint az U-CampUs Zrt. A pécsi céget tavaly áprilisban jegyezték be. Egyetlen tulajdonosa Czéh-Tóth Márk. A vállalkozó 2013-ban azzal szerzett nevet magának a városban, hogy öt koncessziót is nyert a trafikpályázaton, bár korábban a 24.hu szerint semmi köze nem volt az iparághoz. A trafikokra a Dohányker Trafik Kft.-vel pályázott. Az abban az évben alapított cégnek részben ügyvezetője, részben egy másik cégén keresztül társtulajdonosa volt. A vállalkozás másik tulajdonosa akkoriban Hamar Endre volt. Ő sem sokat foglalkozott előtte dohánnyal, viszont két másik cégben is üzlettársa volt Tiborcz Istvánnak, Orbán Viktor vejének. 2011 elején közösen vásárolták be magukat a JSA Kft.-be, amelynek nevét Hamar & Tiborcz Kft.-re változtatták. Hamar 2013-ban távozott, Tiborcz maradt, a cég neve pedig IBC Projekt Kft.-re módosult. De Hamar nem távolodott el nagyon messzire Tiborcztól. Még abban az évben papíron is bevásárolta magát a Green Investments & Solutions Kft.-be, amely 2010-ben kisbefektetőként szállt be E-OS Innovatív Zrt.-be, amelyben akkor Tiborcz István igazgatósági tag volt. (A cég 2010 és 2013 között a szintén Tiborczhoz köthető Orbán András tulajdonában volt.) Tiborcz 2014-2015-ben volt tulajdonosa a cégnek. A közbeszerzések sokaságát nyerő ELIOS Zrt.-t birtokló Green Investmentből Tiborcz 2015-ben szállt ki a családját ért támadások miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!