szerző:
hvg.hu

Az afrikai orvvadászatot a kínai illegális elefántcsontpiac futtatta fel és tette jövedelmező biznisszé, minden kockázat ellenére is. Most viszont valami olyasmi történt, ami reményt adhat az állatvédőknek.

 A Save the elephants (Mentsd meg az elefántokat)természetvédő egyesület a napokban tette közzé jelentését az illegális vadászatról és kereskedelemről. Ebből kiderül, hogy az utóbbi három évben folyamatosan csökkent az elefántagyar kínai, feketepiaci ára. 2014-ben egy kiló agyar még 2100 dollár volt, jelenleg viszont csak 730 dollár, vagyis lényegében a harmadára csökkent az ár.

A szervezet elemzése szerint három fő okra vezethető vissza az áresés. Összességében lelassult a kínai gazdasági növekedés és ez a fékeződés minden területen érezteti hatását. Az utóbbi években erőteljessé vált a korrupció elleni harc, amely visszaszorította a luxuscikkek iránti keresletet. És végül: a kínai hatóságok több médiakampányt indítottak a tiltott állati termékek kereskedelme ellen. Például a cápauszonyleves is lekerült több nagy szállodalánc éttermeinek étlapjáról. Aktívabbak lettek a kínai vámhatóságok is, évente kb. 800 illegális elefántcsont-szállítmányt foglaltak le. Persze ebből arra is lehet következtetni, mekkora mennyiség csúszott át a határállomásokon- emlékeztet a francia közszolgálati rádió.

 A következő hatósági lépés az lesz, hogy ez év végére megtiltják a korábban legálisnak tartott elefántcsonttermékek további feldolgozását és kereskedelmét. Ha valaki papírokkal bizonyította, hogy egy műtárgy még az általános tiltás előtti időszakból származik, törvényesen árulhatta vagy újból feldolgozhatta. 34 hivatalosan regisztrált műhely és 143 üzlet foglalkozott ezzel a biznisszel, amelyet az eredetiséget jelző dokumentumok hamisítása tartott életben elsősorban. December végén ezeket a műhelyeket és boltokat be kell zárni. Mindezt pozitív fejleménynek tartja a „Save the elephants”, amely emlékeztet rá, hogy az elmúlt egy évtizedben 25 százalékkal csökkent az afrikai elefántállomány.

 Ez a folyamat most megfékezhető. De az állatvédők attól tartanak, hogy az illegális kereslet újra megjelenhet a Kínával szomszédos Vietnamban, Laoszban és Burmában, ahol a hatósági fellépés egyáltalán nem acélos. A Kínában nehéz helyzetbe került illegális kereskedők ezekbe az országokba telepíthetik át a bizniszt. És külön eset a Kínához tartozó, de autonómiát élvező Hongkong is, ahol 2021 előtt nem várható az elefántcsont kereskedelem teljes betiltása.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
130 milliárd forintot tettek a magyarok a matracba három hónap alatt

130 milliárd forintot tettek a magyarok a matracba három hónap alatt

Tovább csökken a Paksi Atomerőmű teljesítménye

Tovább csökken a Paksi Atomerőmű teljesítménye

Kiábrándító dolgok derültek ki, amikor megkérdeztek 1400 informatikai vezetőt

Kiábrándító dolgok derültek ki, amikor megkérdeztek 1400 informatikai vezetőt

Jó lesz, ha siet: 14 000 forint helyett 0 forintért játszhat egy héten át az Owerwatch-csal

Jó lesz, ha siet: 14 000 forint helyett 0 forintért játszhat egy héten át az Owerwatch-csal

Zala megyét már beborította a hó – fotók

Zala megyét már beborította a hó – fotók

Közel két évet is elvehet életünkből a szmog

Közel két évet is elvehet életünkből a szmog