szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az USA Nemzetbiztonsági Ügynöksége (NSA) bejuthatott a Swift nemzetközi átutalási rendszerbe, és így nyomon követhette a pénz útját a Közel-Kelet és Latin-Amerika egyes régióiban. Ezt állítja a Shadow Brokers nevű hekkercsoport, amely közzé is tette a leleplező dokumentumokat. Az NSA nem kommentál, a Swift és a többi érintett cáfol.

A BBC összeállításából kitűnik, az NSA által használt, a számítógépes rendszerek és programok biztonsági hiányosságaira épülő „betörőkulcs” 2 millió dollárt ért volna a feketepiacon. De nem ott értékesítették.


A BBC értesülései szerint Swift nemzetközi átutalási rendszerébe a Dubaiban működő, kisebb bankokat kiszolgáló EastNet nevű irodán keresztül törhettek be az NSA hekkerei , de a cég tagadta a „betörést”. A BBC azonban szakértőkre hivatkozva azt írja, hogy az amerikai hírszerzők hozzáférhettek az Emirátusok, Kuvait, Jordánia és Jemen több bankjának adataihoz. Márpedig ez nagyon fontos volt az USA hírszerzés számára, hiszen a legnagyobb támogatás az Iszlám Állam és a többi terrorista szervezet számára innen érkezett.

A Swift, melynek a központja Belgiumban van, nem találta nyomát illetéktelen behatolásnak az utalási rendszerben. Edward Snowden, aki leleplezte az NSA világméretű megfigyelési kampányát mindenesetre hitelt ad az újabb sztorinak. Snowden 2013-ban dokumentumokkal bizonyította: az amerikai hírszerzés globális kategóriákban gondolkodik, vagyis a világon mindenkit megfigyel, legyen az barát vagy ellenség. Vagyis senki sem tudhatja, hogy az NSA milyen pénzügyi adatokhoz jutott hozzá, azt pedig még kevésbé: mikor, hol és mire használja föl

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Vaterán is sláger a maszk

A Vaterán is sláger a maszk

Meghalt a Samsung elnöke

Meghalt a Samsung elnöke

180 milliárd forint kölcsönt kapott a kormány az EU-tól

180 milliárd forint kölcsönt kapott a kormány az EU-tól