szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ötödik hónapja bujkált Veracruz állam (Mexikó) egykori kormányzója, míg végül csuklóján csattant a bilincs. A korrupt politikust a hazájában keresték, de Guatemalában fogták el. Mexikó elnöke és az ország belügyminisztere állítólag nem vitte túlzásba a kormánypárt legkorruptabb politikusa felkutatására indított hajszát. Mert az illető túl sokat tudhat és túl beszédes lehet a bíróságon.

Javier Duarte kormányzó fantomcégeket hozott létre, melyeket szépen kitömött készpénzzel. A leleményes politikus állítólag pártjának lopott elsősorban, de önmagáról sem feledkezett meg. Veracruz állam olajban úszik és a leggazdagabbak közé számít Mexikóban. Az Intézményes Forradalmi Párt- ez a kormánypárt hivatalos neve- bástyája volt sokáig. Ám miután a kormányzó ügyei kitudódtak az ellenzék nyert a választáson. Pedig Duarte k 2010 óta szilárdan ült a nyeregben- írja a Reuters.


Csak éppen nem számolt azzal, hogy az internet korában a pénzügyi átutalások csak addig maradnak titokban, amíg nincs egy befolyásos ellenfél, aki fel akarja használni azokat. Épp úgy, mint Brazíliában, Mexikóban is az USA nagykövetsége kezdte kiszivárogtatni a kínos pénzügyi adatokat a sajtón keresztül. Duarte kormányzó feje felett összecsaptak a hullámok. Októberben saját pártja kizárta soraiból. Menekülni kényszerült. Végül Guatemalában fogták el.

 Vasárnap abba a börtönbe vitték, ahol híres kábítószercsempészek és gengszterek üldögélnek a kiadatásra várva. Mexikó elnöke és belügyminisztere talán nem igazán boldog, de a kiadatás elkerülhetetlen. Az egykori párttársat és jóbarátot bíróság elé kell állítani. Hajlandó lesz-e fegyelmezetten hallgatni, vagy mint Brazíliában a korrupciós botrány főszereplője, kijelenti: „nem viszi el egyedül a balhét”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A gyerekvállalásról forgatott, magyar családokat mutatott be a Guardian

A gyerekvállalásról forgatott, magyar családokat mutatott be a Guardian

Tiger Woods súlyos autóbalesetet szenvedett

Tiger Woods súlyos autóbalesetet szenvedett

Könnyen lehet, hogy jó szándék vezérelte, mégis rosszul gyűjtötte eddig szelektíven a műanyagot

Könnyen lehet, hogy jó szándék vezérelte, mégis rosszul gyűjtötte eddig szelektíven a műanyagot