szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A gazdasági bizottságban megszavazták az alkalmazottak munkaidőkeretét szabad prédává tevő jogszabály visszavonását.

A parlament gazdasági bizottságában 11 igen szavazattal és 1 tartózkodással visszavonták a munka törvénykönyvének módosításáról szóló javaslatot.

A rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály-módosításról a bizottságban kedden szakszervezeti vezetők fejtették ki a véleményeket. A Munkástanácsok Országos Szövetsége, a Liga Szakszervezetek és a Magyar Szakszervezeti Szövetség képviseletében megjelentek mind arra kérték a bizottsági tagokat, hogy ne támogassák a javaslatot, amely növeli a munkavállalói kiszolgáltatottságot.

Kedden korábban Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető azt mondta, hogy ha a bizottsági ülésen nem születik megegyezés az érintettekkel, a testület visszavonja azt, és arról a versenyszféra és a kormány közötti egyeztető fórum tárgyal tovább.

Mint arról beszámoltunk, nagy vihart kavart a munkaidő szabályozását több ponton módosító kormányzati javaslat. A legnagyobb felháborodást a munkaidőkeret hosszabbításának terve váltotta ki: július elsejétől ezt egy évről három évre hosszabbítanák meg.

De már a múlt héten voltak arra utaló jelek, hogy a kormány ebben is a húzd meg-ereszd meg politikáját fogja vinni, és annyira nem is akarja ezt a törvényt keresztülvinni, érzékelve, hogy még a kormányközeli szakszervezeteknek is vannak ellenvetései. Lázár János a múlt csütörtöki kormányinfón azt mondta, a javaslatnak vannak vitás elemei, neki személyesen is vannak fenntartásai, és a tervezetről tárgyalni kell.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!