szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Matolcsy Györggyel családi a kapcsolatom. Az MKB Bankkal kapcsolatban sosem kértem tőle információt, de biztos vagyok benne, hogy nem is adott volna. Valójában szükségem sem lett volna rá, a tárgyalások és az átvilágítás során minden, számomra releváns információt megkaptam, és úgy érzem, hogy felelős döntést tudtam hozni - mondta a Magyar Időknek Szemerey Tamás.

Mint arról a hvg.hu is hírt adott szerdán, az üzletember (az NHB Növekedési Hitelbank igazgatóságának elnöke), valamint Balog Ádám (az MKB vezérigazgatója, Matolcsy régi bizalmasa) belépett az MKB Bankot tulajdonló alapkezelőbe, miután megvette a Blue Robin 30 százalékos részesedését. Szemerey a kormányközeli lapnak elmondta: a jövőben növelheti tulajdonrészét, és nyitott a pénzügyi szektorbeli további terjeszkedésre, de jelenleg elsődleges célja az MKB stabil és gazdaságos működésének elősegítése. 

A vételárról nem beszélt, csak annyit mondott, hogy az MKB privatizációjakor ő is pályázott a JC Flowers partnereként. Ők végül nem voltak hajlandók elmenni a győzelemhez szükséges összegig, ami abban a helyzetben reálisnak tűnő üzleti döntés volt. Most az akkorinál magasabb áron vették meg a 30 százalékot. Vagyis azzal, hogy az ügylet létrejött, Szemerey jelentős befektetés mellett komoly üzleti kockázatot is vállalt, de meggyőződése, hogy megéri. 

A kockázati tőkét, ahogy eddigi vállalkozásai során, most is saját maga fektette be az alapkezelőbe. Mint mondta, 1982 óta vállalkozik, azóta nyomon követhetők az egyes üzleti kezdeményezései és sikerei, tehát aligha okozhat meglepetést, hogy van fedezete az ügyletre. Az MKB azért is volt magától értetődő választás számára, mert jelenleg nincs más eladó bank a piacon, vagy a kínálók szándékai nem egyértelműek.

Az utóbbi másfél évben kétszer is ajánlatot tett a Sberbank hazai üzletágára, csakúgy, mint a Polgári Bankra. Ezektől végül elállt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Sajó-völgyében továbbra is lignittel fűtenek, pedig már megint veszélyes a levegő

A Sajó-völgyében továbbra is lignittel fűtenek, pedig már megint veszélyes a levegő

A hideg miatt több mobilkórházban is elromlott a fűtőberendezés Romániában

A hideg miatt több mobilkórházban is elromlott a fűtőberendezés Romániában

M. Richárd olyan helyen edzett, ahol nem lett volna szabad

M. Richárd olyan helyen edzett, ahol nem lett volna szabad