szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tavaly még törvényben akarták leszereltetni az óriásplakátokat, most rendelettel elintézték.

Csak bedarálja a közterületi reklámpiacot a kormány, az ezt előrevítő kormányrendeletet az Index szúrta ki a pénteki Magyar Közlönyben. A rendelet alapájn 30 nap múlva csak önkormányzati engedéllyel lehet közterületekre kihelyezni új reklámfelületeket, 2021-től pedig csak azok maradhatnak meg, amelyek megfelelnek az új szabályozásnak.

  • Egy plakát például nem lehet nagyobb 9 négyzetméternél, a hordozó pedig 11 négyzetméteres lehet (most az óriásplakátok jellemzően 12 négyzetmétert foglalnak el).
  • Ragasztani csak közművelődési céllal lehet plakátokat, amúgy csak úgynevezett citylight lesz engedélyezett. És plakátokat csak utcabútorokra lehet elhelyezni – ilyen például a hirdetőoszlop.
  • Magánterületen a jövőben alig lehet hirdetni, csak önkormányzati vagy állami tulajdonban levő felületeken.

A plakátpiac átalakításának terve már tavaly ősszel előkerült, akkor lapunknak több szakértő úgy nyilatkozott: milliárdos költséget okoz a rendelkezés a piaci szereplőknek, akik közül többen belerokkanhatnak. De nem csak a plakátcégeknek okoz kárt a rendelet, hanem azoknak a magánházaknak is, amelyeknek komoly bevételt jelentett eddig a plakáthely kiadása.

Az akkor kiszivárgott törvényjavaslat végül nem került a parlament elé, ám a mostani rendelet hasonló szigorral jár el – ráadásul az országgyűlés jóváhagyása nélkül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!