szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A fiatalok visszacsábítása nem jött össze, most a nyugdíjasokat terelné vissza a munka világába egy kormánypárti javaslat.

A nyugdíjasok munkába való visszacsalogatását célozza az a törvénymódosítás, amelyet Kósa Lajos és Harrach Péter nyújtott be az Országgyűlésnek. A két politikus arra a problémára igyekezett megoldást találni, hogy a nyugdíjas korúaknak munkavégzés esetén le kell mondaniuk a nyugdíjukról.

A megoldást abban látják, hogy a szépkorúak szociális szövetkezetbe tömörülnek, az ebben szerzett pénz pedig az adótörvény szerint nem minősülne adóköteles jövedelemnek, akárcsak a nyugdíj. Sőt, tovább mennek: nem csak a keresmény, de az esetleg mellé kapott étkezési utalvány is adómentes lenne – így annak sem lehet akadálya, hogy a nyugdíjasként továbbfoglalkoztatottak Erzsébet-utalványt kapjanak a munkáltatójuktól.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter még februárban beszélt arról, hogy minél több nyugdíjast kell visszahívni a munkába, hogy így is orvosolni tudják a sok ágazatban égető munkaerőhiányt. A tárcavezető ekkor azt említette, hogy „alacsonyabb terhelést” kell biztosítani a nyugdíjasoknak az adó- és járulékmentes nyugdíjuk mellé.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!