szerző:
hvg.hu

Hosszú ideig úgy tűnt, hogy a Nemzet Adó- és Vámhivatal (NAV) teljesen leállt a korábban szép bevételeket eredményező vagyonosodási vizsgálatokkal, de a hivatal évkönyvéből kiderült, hogy 587 ilyen eljárást folytattak le a NAV munkatársai 2016-ban – írta a Magyar Nemzet.

A lap szerint ez azért meglepő, mert egy tavaly márciusi közérdekűadat-igénylésére a NAV még azt a választ küldte, hogy nincsenek adataik az addig indított vagyonosodási vizsgálatokról.

Az adóhivatalt államtitkári minőségben vezető Tállai András egy hónappal később pedig egyetlen eljárásról számolt be a Magyar Nemzetnek, amely az ellentmondásra a megkeresés ellenére nem kapott választ a NAV-tól.

Tíz éve még tömegével indított ilyen vizsgálatokat az adóhivatal, azonban a 2010-es kormányváltás új szemléletet eredményezett. Akkor a megközelítés az volt, hogy a vagyongyarapodási vizsgálat valóban megfelelő eszköz lehet az adóeltitkolás feltárására, azonban azt csak akkor kell megindítani, ha a magánszemély bevallott minimális adófizetési kötelezettsége nem állt arányban fényűző életvitelével. 2015 végén aztán a parlament úgy döntött, ilyen vizsgálatoknak csak büntetőeljárás esetén van helye.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a revizorok tavaly nagy találati pontossággal dolgozhattak, mert az eljárások mintegy 70 százaléka, több mint 400 vagyonosodási vizsgálat tárt fel eltitkolt jövedelmet a magánszemélyeknél.  A megállapított nettó adókülönbözet pedig jócskán meghaladta a 20 milliárd forintot. A lap forrásai szerint ennél nagyobb megállapításokat csak az óriáscégek és a gyakran csalárd célzattal létrehozott úgynevezett áfaminimalizáló cégek ellenőrzésekor tettek az adóellenőrök.

A források cáfolták, hogy 2016-ban kizárólag büntetőeljárások részeként indult volna vagyonosodási vizsgálat, ugyanis az adóbírság mértéke messze elmaradt a büntetőügyekben kötelező 200 százaléktól. A NAV a kimutatott forráshiány alapján állapítja meg az adóhiányt, és szabja ki a 200 százalékos büntetést.

Michnai Attila adószakértő, aki a vagyonosodási ügyekre specializálódott, többször is beszélt már a Magyar Nemzetnek a témáról. Szerinte egyszerűbb ezzel a módszerrel elkapni az adócsalókat, mintha az eltitkolt jövedelmek sok esetben külföldi forrásait próbálná az ellenőrzés a hagyományos módszerekkel felderíteni. Mint mondta, idén és tavaly is volt ilyen ügye, de azok másodfokú eljárások voltak, az eredeti vizsgálati eredményt támadták meg a magánszemélyek.

Korábban a Magyar Nemzet által megkeresett ellenzéki pártok többsége azt közölte, tavaly nem kezdeményeztek vagyonosodási vizsgálatot, mert a Fidesz megszüntette az intézményt. A megkérdezettek közül csak az Együtt válaszolta, hogy 2016-ban három vagyonosodási vizsgálatot kezdeményeztek, a kormányfő lánya, Orbán Ráhel, a veje, Tiborcz István és Polt Péter legfőbb ügyész ellen. A párt egyik ügyben sem kapott semmilyen információt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem árulta el Lázár, kik a tulajdonostársai a batidai vadászkastélyban

Nem árulta el Lázár, kik a tulajdonostársai a batidai vadászkastélyban

Vasfüggöny mögé kerülhet Nagy-Britannia, amin a magyaroknak se lesz kiskapu

Vasfüggöny mögé kerülhet Nagy-Britannia, amin a magyaroknak se lesz kiskapu

Ungár Péter kihagyja az LMP tisztújító kongresszusát

Ungár Péter kihagyja az LMP tisztújító kongresszusát

Rákkeltő méreg szivárog a Dunába Budapesten

Rákkeltő méreg szivárog a Dunába Budapesten

Albumpremier: Hallgassa meg Odett különleges jubileumi lemezét!

Albumpremier: Hallgassa meg Odett különleges jubileumi lemezét!

"A bevándorlás veszélyes" – videóban értékelte az EU-csúcsot Orbán Viktor

"A bevándorlás veszélyes" – videóban értékelte az EU-csúcsot Orbán Viktor