szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hivatalosan is kiírták a pályázatot a brit kilépés miatt új helyet kereső uniós hivatalokra. Budapest az Európai Gyógyszerügynökséget szeretné idehozni, de ha komolyan veszik a kritériumokat, nincs sok esélye.

Az országok közötti élesedő harcnak kíván véget vetni az Európai Bizottság azzal, hogy meghatározta, milyen feltételekkel pályázhat egy város a Brexit miatt elköltöztetendő uniós hivatalok átvételére.

A Financial Times birtokába jutott dokumentum szerint az EU vezetői július 31-ig adtak határidőt a tagállamoknak arra, hogy leadják pályázatukat az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Európai Bankfelügyelet (EBA) központjának átvételére. A döntés legkésőbb októberben születhet meg az összesen több mint ezer embert foglalkoztató két központ új helyéről – írja az üzleti lap.

Az érdekesek természetesen a döntési kritériumok – vagy az, hogy végre komolyan veszik a kritériumokat, hiszen eddig leginkább a tagországok lobbiereje volt döntő a kérdésben. Természetesen fontos, hogy találjanak képzett munkaerőt a feladatok ellátására, és a folytonosság biztosítása is fontos szempont. Van azonban egy másik elem is, ami rosszul érintheti a 900 fős EMA-ra aspiráló magyar kormány terveit: a földrajzi változatosság – vagyis az, hogy főleg olyan városok közül választanának, ahol még nincs ilyen hivatal. Nem nagy a választék: Bulgária, Románia, Horvátország, Ciprus és Szlovákia ilyen. (Budapest a CEPOL-nak, az EU „rendőrakadémiájának”, valamint az Európai Innovációs és Technológiai Intézetnek, az EIT-nek ad otthont.)

Itt azonban nem állnak meg: összesen 18 oldalon keresztül sorolja a felhívás a kritériumokat. Még azt is előírják, hogy a hivatalok vendégei számára hány éjszakára kell hotelszobát biztosítani.

A felhívás része a Brexitről szóló tárgyalásoknak, amelynek a menetrendjét hétfőn hagyták jóvá az EU illetékes miniszterei. Michel Barnier uniós főtárgyaló reményei szerint az egyeztetés a brit választások után, június 19-én elindulhat. Vagyis csaknem egy évvel az után, hogy a szigetország lakóinak többsége a 2016. június 23-i népszavazáson a kilépés mellett döntött.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Áder Jánost beoltották, mégpedig a kínai vakcinával

Áder Jánost beoltották, mégpedig a kínai vakcinával

Engedélyezte az Egyesült Államok gyógyszerhatósága a Johnson and Johnson vakcináját

Engedélyezte az Egyesült Államok gyógyszerhatósága a Johnson and Johnson vakcináját

Negyven felett nem úgy megy az újrakezdés, mint gondolnánk

Negyven felett nem úgy megy az újrakezdés, mint gondolnánk