szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A gyilkosággal hencegő Fülöp-szigeteki elnök kormányának egyik tagja Magyarországra érkezett, és Szijjártó Péterrel is találkozott. Ha igaz, amit Emmanuel Pinol a Facebookon ír, akkor a magyar külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott tárgyalás rendkívül gyümölcsöző volt. A külügyi tárca csütörtök esti közleménye szerint nem egészen erről van szó.

A magyar kormány 20 millió eurós támogatás ajánlott fel a Fülöp-szigeteki kormánynak a Manila-öböl és a Laguna-tó megtisztítására – írta a Facebookon Emmanuel Pinol, a Fülöp-szigeteki kormány mezőgazdasági államtitkára.

Nemcsak a bőkezű, átszámítva több mint 6 milliárd forintos támogatás meglepő, hanem az is visszás kissé, hogy a miniszter Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök egyik emberével folytatott a jelek szerint gyümölcsöző megbeszélést. Duterte korábban gyakorlatilag kilövési engedélyt a Fülöp-szigetek drogkereskedőkre, és emiatt megszaporodott a gyilkosságok száma az országban. Azzal is eldicsekedett, hogy ő is ölt már embert, valamint Hitlerhez hasonlította magát.

A magyar támogatás, ha igaz, a Manila-öblöt is érinti, és pont arról mondta Duterte, hogy meghíznak majd az abban élő halak, mert oda fogja bevágni az összes bűnözőt. 

Emmanuel Pinol államtitkár bejegyzése szerint a pénzt Szijjártó Péter ajánlotta fel, miután megemlítette neki, hogy a Fülöp-szigeteki mezőgazdasági minisztérium halászati programjában milyen fontos szerepet játszik a tavak, folyók, patakok és öblök megtisztítása. Cél a két ország közötti kapcsolatok szorosabbra fűzése a Keleti Nyitás jegyében. Ugyanezt a célt szolgálja az is, hogy a magyar Eximbank 510 millió eurós hitelkeretet ajánlott a Fülöp-szigeteki vállalkozóknak – tette hozzá.

Aztán beszámolt Pinol arról is, hogy Szijjártó állítólag csodálattal beszélt a drámai, 7 százalékos gazdasági növekedésről, amit a Fülöp-szigetek „Rody Duterte” kormányzása alatt elért, majd megjegyezte: „itthon csak álmodni lehet ilyesmiről”. 

„A magyar külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a hitelkeret és a Laguna-tó és a Manila-öböl megtisztítására adott 20 millió eurós támogatás felhasználásához nem kötöttek feltételeket, mert az úgy venné ki magát, mintha bele akarnának avatkozni a Fülöp-szigetek belügyeibe” – írta az államtitkár.

A 444.hu utóbbival kapcsolatban emlékeztetett: Duterte nemrég jelentette be, hogy nem fogad el olyan támogatást az Európai Uniótól, amihez feltételeket szabnak.

Szijjártó Péter nagylelkű felajánlása állítólag az egész Fülöp-szigeteki delegációt meglepte - derül ki az angol nyelvű posztból.

A 20 millió eurós támogatás felajánlásáról magyar nyelvű hivatalos tájékoztatás egyelőre nincs. Az MTI szerdán számolt be arról, hogy megnyílt a Fülöp-szigeteki piac három magyar húsüzem előtt, egyedi akkreditációjuk tanúsítványát kedden adta át Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek Emmanuel Pinol, a Fülöp-szigetek agrárminisztere Budapesten. Pinol facebookos beszámolója szerint Szijjártó Péternek is bemutatta a magyar hústermékek exportálását lehetővé tévő dokumentumokat.

A külügyi tárca nem adott hivatalos tájékoztatást a Szijjártó-Pinol találkozóról csütörtökön kora délutánig.

Szijjártó Péter április végén néhány nappal azután tárgyalt a Fülöp-szigetek elnökével, hogy Rodrigo Duterte heves kirohanást intézett az Európai Unió ellen.

Külügyminisztérium: Nem ajánlottak fel 20 millió eurós támogatást

A Külgazdasági és Külügyminisztérium csütörtök este végül közleményben cáfolta, hogy felajánlottak volna 20 millió eurós támogatást a Fülöp-szigeteki államtitkárral folytatott tárgyaláson.

A tárca szerint „a találkozón arról esett szó, hogy az Eximbank az 510 millió eurós országlimit terhére tudna finanszírozást nyújtani többek között a cikkben is szereplő projektekhez, amennyiben azok magyar vállalatok bevonásával valósulnak meg”. 

Hozzátették, hogy az országlimit nem egyenlő a hitelkerettel. Az országlimit azt mutatja meg, hogy egy adott ország kockázati minősítése és gazdasági mérete alapján az Eximbank mekkora maximális összegben vállalhat kockázatot. Minden ügyben egyedi elbírálás alapján születik döntés – zárul a minisztérium tájékoztatása.

A külügy csak a cikkhez kért pontosítást, magáról a találkozóról a közleményben nem adott tájékoztatást. Azt nem tudni, honnan származhat akkor a 20 millió eurós összeg, amelyet Emmanuel Pinol emlegetett a facebookos posztjában. Az államtitkár egyébként összesen 530 millió eurós felajánlásról írt, amelyből 510 millió lenne szerinte az eximbankos rész és 20 millió mehetne az öböl- illetve tótisztítási projektre. Utóbbi összeg egyébként csütörtök este fél kilenc után is szerepelt még a posztban. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két autóst is levideóztak a Szentendrein, ahogy a forgalommal szemben hajtanak

Két autóst is levideóztak a Szentendrein, ahogy a forgalommal szemben hajtanak

Repülő Iron Maneket csinál katonáiból a brit haditengerészet, így szállnak át az ellenséges hajókra

Repülő Iron Maneket csinál katonáiból a brit haditengerészet, így szállnak át az ellenséges hajókra

Rendőrökre támadtak a tüntetők Prágában

Rendőrökre támadtak a tüntetők Prágában