szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az új francia elnök a kampányában azt is megígérte, hogy átláthatóbbá teszi a közpénzek elkötését. A legkényesebb terepen indítja a rendcsinálást.

Macron a győzelmét nem kis részben annak a botránynak is köszönhette, amelyben kiderült: Francois Fillon, a nála sokkal esélyesebb mérsékelt jobboldali jelölt hosszú éveken át családtagjainak, feleségének és gyermekeinek csurgatott csaknem millió eurós tételű közpénzt. És mindezt csendben, sumákolva tette. De a kampányban lebukott és végül belebukott abba, hogy nála az állami pénz elvesztette közpénz jellegét. Emmanuel Macron most azt ígéri, hogy ilyesmi az ő elnöksége alatt nem fordulhat elő. A közélet megtisztítását szolgáló új törvények kidolgozásával, igazságügyi miniszterét Francois Bayrout bízta meg- írja az AFP.

Mi a jelenlegi helyzet?

A parlamenti képviselők már nem halmozhatják a tisztségeket, tehát nem lehet egyszerre valaki a parlament tagja, polgármester és miniszter. Korábban ez a francia politikai kultúra része volt és az elit ebből remekül profitált anyagilag is. A képviselőknek már most is közzé kell tenniük üzleti érdekeltségeiket, sőt családtagjaikéit is az erre a célra létrehozott portálon. A képviselői vagyonnyilatkozatokat pedig a prefektúrák bárkinek kiadják. Ez a rendszer működik, bár a francia alkotmány tanács 4 éve enyhítette a kötelezettségeket. Tehát a mai helyzet némileg kaotikus, és aki nagyon ügyes profitálhat belőle.

A parlamenti képviselők havi fizetése 7210 euró, ami mellé még 5840 eurós, szabadon felhasználható dologi keret is jár. De ez nem minden, mert a jövedelem része még az utazási költség térítése vagy a reprezentáció is, de ezeket a kiadásokat számlával kell igazolni. Macron most kifejezetten tiltaná a feleség illetve más családtag asszisztensi alkalmazását, és az eddig teljesen szabadon kezelt dologi keretet hozzácsapná a fizetéshez és így adókötelessé tenné. Francois Bayrou igazságügyi miniszter stábja már javában dolgozik a részleteken. De közben az ügyvédi irodák is készenlétben állnak és már keresik azokat a kiskapukat, amelyeken keresztül némi plusz jövedelemhez juthatnak majd a június 18-án megválasztandó új francia nemzetgyűlés tagjai. Vagyis parlamenti képviselőnek lenni, a jövőben sem lesz veszteséges vállalkozás Franciaországban sem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!