szerző:
hvg.hu

Az oroszokat érő EU-s szankciókat kritizálta a szentpétervári gazdasági fórumon Szijjártó Péter külügyminiszter. Bár a szankciók megbuktak minden értelemben, vétózni azért nem fogunk.

"Elérték a céljukat a szankciók? Határozottan nem. Segítettek a minszki megállapodás betartásában? Nem." A magyar külügyminiszter hevesen támadta az Oroszország ellen bevezetett szankciókat a szentpétervári gazdasági fórum meghívottjaként. A TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint Szijjártó arról is beszélt, jó lenne, ha időről időre átbeszélné Európa, érdemes-e fenntartani a szankciókat, amelyek 6,7 milliárdos veszteséget okoztak. De ez elmarad, a racionális vita helyett az érzelmek veszik át a szerepet. "A szankciók politikailag és gazdaságilag is megbuktak." A külügyminiszter azt mondta, a szankciók nem jelentenek valódi választ, ugyanakkor Magyarország nem megy szembe az EU-val, nem vétózza meg a kérdésről szóló döntést.

A fórumra 5-8000 dollár a részvételi díj, az eseményen Vlagyimir Putyin is felszólalt, az esemény célja egyik új világegyensúly keresése.

A szankciókat az ukrán válságot rendezni hivatott minszki megállapodás betartásáért hozta az EU.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!