szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megrohanták az emberek a boltokat Katarban, miután eddig hét ország szakította meg vele diplomáciai kapcsolatait, és rendelt el jóformán zárlatot körülötte.

Vasárnap éjjel és hétfő reggel Szaúd-Arábia és szövetségesei, összesen 7 ország (Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Jemen, Líbia, a Maldív-szigetek és Szaúd-Arábia)sorra jelentette be, hogy felmondják diplomáciai kapcsolataikat Katarral. Azt állítják, hogy Doha terroristákat támogat, illetve beavatkozik a belügyeikbe. Katar tudatta: hazugságkampány indult ellene, s az állításokból semmi nem igaz.

A reggeli bejelentéseket azután sorra követték az intézkedések is:

  • Egyiptom helyi idő szerint kedd reggel 6 órától határozatlan időre kitiltja a légteréből a katari gépeket. Sőt, nemcsak a katari, hanem más, Katarból induló gépek sem léphetnek be kedd reggeltől Egyiptom légterébe.
  • Katar egy félszigeten fekszik az Arab-öböl nyugati felén. Szárazföldön csak Szaúd-Arábiából közelíthető meg, ám Rijád a határt is lezárta, pedig Katar élelmiszerellátása teljes mértékben a Szaúd-Arábiából, közúton behozott élelmiszerszállítmányoktól függ. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió tudósítása szerint a lezárt határon feltorlódtak a teherautók. Irán már jelezte: 12 órán belül képes a tengeren keresztül élelmiszert szállítani Katarba.
  • Szaúd-Arábia bezáratta a katari al-Dzsazíra arab hírtelevízió helyi irodáját pár órával azután, hogy megszakította diplomáciai kapcsolatait Dohával - jelentette a szaúdi állami hírügynökség.
  • A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) hivatalos levélben közölte, folyamatosan kapcsolatban áll a szervezőkkel és az országgal hétfőn történtek ellenére sem aggódik a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság miatt.
  • A kőolaj ára hétfőn kezdetben emelkedett arra a bejelentésre, hogy hét állam - köztük három OPEC-tagország - megszakította diplomáciai kapcsolatát Katarral, amely szintén az olajkartell tagja. A kőolaj ára később csökkenni kezdett.

Mindezek után nem csoda, ha Katarban kitört a felvásárlási láz: az emberek megrohanták a boltokat, hogy élelmiszert vegyenek. Ha ugyanis a szaúdi határ lezárva marad, valóban csak az iráni szállítmányokra számíthatnak, az pedig nyilvánvalóan kevés lesz.

©
©
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kurdisztán székhelyén, Erbílben pontifikált szentmisét Ferenc pápa

Kurdisztán székhelyén, Erbílben pontifikált szentmisét Ferenc pápa

Magyarországra látogat Ferenc pápa

Magyarországra látogat Ferenc pápa

Lemond egy német politikus, akinek a cége több százezer eurót kaszált maszkbeszerzéseken

Lemond egy német politikus, akinek a cége több százezer eurót kaszált maszkbeszerzéseken