szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nyitás előtt járhattuk be az IKEA új áruházát. A soroksári üzlet Európában is a legnagyobbak között van.

Emlékszik még arra a reklámra, amelyikben száz macskát eresztettek be egy üres IKEA-áruházba? Íme:

Mi is így éreztük magunkat, amikor néhány tucat kollégával bejárhattuk a bútorlánc jövő héten nyíló új áruházát.

©

A soroksári üzlet 17 milliárd forintos beruházással és kétezer ember munkájával épült fel. Az üzlet 300 embernek ad majd munkát.

A harmadik magyar IKEA alapterülete 34 ezer négyzetméter. Ez a legnagyobb Magyarországon: az Örs vezér téri üzlet 26 ezer, a budaörsi pedig 20 ezer négyzetméteres.

©

A soroksári üzlet világszinten is a nagyobbak közé számít. Kaliforniában februárban nyílt az Egyesült Államok legnagyobb IKEA-ja, amely 42,3 ezer négyzetméteren kínálja a svéd lánc termékeit. A világrekorder pedig egy dél-koreai IKEA, amely 59 ezer négyzetméter alapterületű.

©

A soroksári épület nem csak új, de innovatív is: az elektromosságot napelemek biztosítják, a hűtésről és fűtésről pedig geotermikus rendszer gondoskodik. Ehhez 140 helyen fúrtak kutat 120 méter mélységig.

©

Az e-autóval ide érkezők is jól járnak: az 1142 férőhelyes parkolóban minden száz autóra két elektromos töltő jut.

©

A soroksári üzletben 67 belső teret alakítottak ki a belsőépítészek. Az IKEA bútoraival, de a magyar igények szerint – és igazodva a magyar lakások sajátosságaihoz, honfitársaink szokásaihoz. Ha a Billy mégsem fér be a panelbe, magunkra vethetünk.

©

A szürke fallal elválasztott terek között találtunk olyat, amelynek valódi ablaka van. Ha valaki netán éjszakára az IKEA-ban ragadna, a reggeli ébredéskor az ágyából két másik bútoráruházra láthat.

Az IKEA kínálatában nagyjából 9500 terméket találunk, a választék évente 2500 áruval bővül.

©

Van élet a húsgombócon túl – hirdetik Soroksáron, ahol Magyarországon először grillpultot és kávézót is kialakítottak. Az étteremszinten egyszerre 451-en ülhetnek le.

©

Az IKEA-t 1943-ban alapította az akkor 17 éves Ingvar Kamprad. Ma már a világ 48 országában van jelen a cég csaknem négyszáz üzlettel.

©

A társaság május végén nevezte meg új vezetőjét: a vezérigazgatói széket szeptemberben elfoglaló 48 éves Jesper Brodin 22 éve dolgozik az IKEA-ban, korábban az alapító asszisztense volt.

©

A világ legnagyobb bútoráruházláncának üzleteit tavaly 915 millióan látogatták meg, az összforgalom meghaladta a 36 milliárd eurót. A terv az, hogy 2020-ra 50 milliárdra növelik a bevételt.

©

Az IKEA Magyarország nettó árbevétele a 2016 augusztusában záruló üzleti évben 53,9 milliárd forint volt, 15 százalékkal több az előző évhez képest.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy felmérés szerint Amerikában főleg ezek az autók érik el a 300 ezer kilométeres futásteljesítményt

Egy felmérés szerint Amerikában főleg ezek az autók érik el a 300 ezer kilométeres futásteljesítményt

Olyan magas pontszámot kapott a 17 éves Elon Musk az alkalmassági tesztjére, hogy megismételtették vele

Olyan magas pontszámot kapott a 17 éves Elon Musk az alkalmassági tesztjére, hogy megismételtették vele

Élen jár energiapazarlásban a magyar lakosság

Élen jár energiapazarlásban a magyar lakosság