szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az átlagos, nettó 200 ezer forintos fizetésből szinte már lehetetlen lakást bérelni, mégis kapósak a csúcskategóriás albérletek. Átlagosan havi 400 ezer forint bérleti díjat kérnek ezekért a fővárosban.

(Képünk illusztráció.)

Több mint négyezer forintos négyzetméteráron adják ki a fővárosi ingatlanok 10 százalékát, mégis, ezek a lakások is 1-3 hónapon belül bérőre találnak, még ha átlagosan havi 400 ezer forintot is kell fizetni értük – ismertette az Index az Otthontérkép.hu felmérését.

Az elmúlt években akkora növekedésbe kezdett a kiadó lakások piaca, hogy átlagos, nettó 200 ezer forintos fizetésből szinte már lehetetlen lakást bérelni, mivel a rezsivel együtt így már nemigen marad pénz a bérlő zsebében.

A luxuslakásokat általában havi 260 ezer-600 ezer forintos bérleti díjért kínálják, de 800 ezer forintos havi ár is előfordul. A kiemelt árú lakások jellemző mérete 80-130 négyzetméter.

Az Otthontérkép elemzése szerint a luxuskategóriában nagyjából stabilizálódtak a bérleti díjak. A nagy tetőteraszos, illetve penthouse lakások bérleti díjai az átlagot meghaladó mértékben emelkedtek 2016 közepéig, azóta évi 5-10 százalékos drágulást mértek, és ez várható a következő egy-két évre is. A kereslet élénk, így nem valószínű, hogy csökkeni fognak az árak ebben a piaci szegmensben.

Az új, lakóparki lakások között a kisebb és közepes árú lakások kapósabbak, az elemzők valószínűsítik, hogy ezek száma csökkenni fog a belső kerületekben felújítással és átalakítással létrehozott luxuslakásokétól. Az utóbbi módszer egyre jobb üzlet a befektetőknek.

A legtöbb csúcskategóriás kiadó lakás az V. és a VI. kerületben található (arányuk az összes kiadó lakáshoz képest 45 százalék), ezeknek a díja az 5000 forintos négyzetméterárat is meghaladja. Ezt követi a II. és az I. kerület, ahová szintén szívesen költöznek a gazdag lakók. A IX. kerületben ugyan csak alig pár százalékot tesz ki a luxuslakások aránya, de az áruk alulról súrolja az 5000 forintot négyzetméterenként, aminek a magyarázata a sok új építésű projektben keresendő.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Titkosszolgálattal vadásznak majd a hálapénzes orvosokra

Titkosszolgálattal vadásznak majd a hálapénzes orvosokra

Transznemű orvost választott Joe Biden egészségügyiminiszter-helyettesnek

Transznemű orvost választott Joe Biden egészségügyiminiszter-helyettesnek

Visszavonta tájékoztatóját a szállodák és éttermek szövetsége

Visszavonta tájékoztatóját a szállodák és éttermek szövetsége