szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Oroszország leküzdötte a gazdasági válságot – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön Moszkvában, élőben válaszolva a tévénézők kérdéseire.

Az orosz gazdaság három negyedéven át növekedést mutatott, az idén az első három hónapban az ipari termelés 0,7 százalékkal, a beruházások 2,3 százalékkal nőttek, a devizatartalékok elérték a 405 milliárd dollárt, az infláció pedig a példátlanul alacsony, 4,1 százalékos szintre csökkent – közölte Vlagyimir Putyin a 15. alkalommal megrendezett Közvetlen vonal elnevezésű médiafórumon.

Hozzátette, tavaly június-augusztus óta a reálbérek is lassan növekedni kezdtek. Az elnök sajnálkozását fejezte ki az amerikai szenátus által a tavalyi elnökválasztásba való állítólagos orosz beavatkozás miatt megszavazott új szankciók miatt, és belpolitikai indítékúnak nevezte őket. Szerinte az ilyen intézkedések a Nyugatnak is károkat okoztak.

Putyin szerint Oroszországnak 50-55 milliárd dollárnyi veszteséget okoztak a szankciók, a büntetőintézkedéseket bevezető országoknak pedig 100 milliárdot. Azt mondta, a szankciók hatására Oroszország visszanyerte kompetenciáját az elektronikában, a repülő- és rakétaiparban, valamint a nehézgép-gyártásban, baromfi- és sertéshúsból önellátóvá, a búzaexportban pedig világelsővé vált.

Elismerte, hogy nem szűnt meg Oroszországnak a nyersanyag-exporttól való függősége, de szerinte növekedésnek indult az energiahordozóktól független kivitel is. Felidézte, hogy a nyugati szankciókra válaszul bevezetett orosz élelmiszer-embargó hatálya az év végéig tart, ennek feloldása a partnerek magatartásától függ.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lukasenka azt állította, merényletet terveztek ellene

Lukasenka azt állította, merényletet terveztek ellene

Még a Matchbox is teljesen zöld lesz 2030-ra

Még a Matchbox is teljesen zöld lesz 2030-ra

Életfogytiglani fegyházat kér az ügyészség Szilágyi István fiának

Életfogytiglani fegyházat kér az ügyészség Szilágyi István fiának