szerző:
hvg.hu

Hosszú időhúzás után kiadták az elemzéseket, amelyeket Matolcsy unokatestvérének cége készített a jegybank alapítványainak.

Fizikai formában is megkapta a Transparency International a BanKonzult Kft. elemzéseit – írta meg a 444. Az MNB alapítványai és a jegybank évente összesen 60 millió forintot fizetett ezekért az írásokért a Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás tulajdonában álló cégnek. A Transparency és a 444.hu az után indított pert az elemzésekért, hogy az alapítványok nem akarták kiadni, pontosan mire költöttek ennyi pénzt. Sőt, ha rajtuk múlt volna, lehet, ki sem derült volna, hogy ezek az írások egyáltalán léteztek: csak akkor derült ki, hogy elkészültek, amikor az MNB-s alapítványoknak hosszas pereskedés után kötelező lett kiadni, mi mindenre költöttek pénzt.

A portál ekkor kikérte a dokumentumokat, az alapítványok viszont csak egy elnagyolt témaleírást küldtek, ekkor indult meg a per. A bíróság első- és másodfokon is úgy döntött, hogy az elemzések a nyilvánosságra tartoznak – az alapítványok nem várták meg a teljes jogi procedúra végét, még a másodfokú ítélet előtt feltették a honlapjukra ezeket, hivatalosan azonban csak most adták át a papírokat.

Az elemzések nagy újdonságokat nem tartalmaznak, KSH-, Eurostat- és MNB adatsorokat foglaltak össze a szerzők, vagy épp OECD-tanulmányokat, esetleg külföldi lapok gazdasági cikkeit fordítottak le magyarra és tettek hozzá néhány általános makrogazdasági megállapítást. Összesen havi 12-13, általában kétoldalas anyag készült. Valamiért úgy gondolták, hogy fénymásolni vagy neten átküldeni nem lehet a jegybank egyik alapítványától a másikhoz ezeket: az elemzéseket az MNB több alapítványa is megvette példányonként 750 ezer forintért.

*

Írásunkra reagálva, a Pallas Athéné Alapítványoktól kapott levelet szerkesztőségük. Ebben az április 25-én kiadott közleményükre emlékeztetnek, amelyben közölték:

"Az átlátható működés érdekében a Pallas Athéné Alapítványok közzétették a Hazai és globális gazdasági és pénzügyi trendek című havi rendszerességgel megjelenő gazdasági elemzéseket tartalmazó kiadványokat. A Pallas Athéné Alapítványok a biztonságos, felelősségteljes gazdálkodásuk és befektetéseik eredményeképpen alapításuk óta folyamatosan gyarapítják vagyonukat és emellett már több mint 1000 pályázatot támogattak."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Selma Blair bejelentette, hogy szklerózis multiplexben szenved

Selma Blair bejelentette, hogy szklerózis multiplexben szenved

Videó: javításra vitt Porschéval száguldozott az autószerelő

Videó: javításra vitt Porschéval száguldozott az autószerelő

Hogyan lehetünk jobbak a munkánkban?

Hogyan lehetünk jobbak a munkánkban?

Baseballütőkkel vertek félholtra egy embert Miskolcon

Baseballütőkkel vertek félholtra egy embert Miskolcon

És akkor Orbán Viktor nem a Fundamentával költözik a Várba

És akkor Orbán Viktor nem a Fundamentával költözik a Várba

Ez lesz a magyar pingpong vb logója

Ez lesz a magyar pingpong vb logója