szerző:
MTI

Lejárt "a szankciós rezsim" ideje, újra élénkülnek a magyar–orosz kereskedelmi kapcsolatok. Az egyik nagy nyertes a Richter, egy meg nem nevezett magyar cég pedig stadiont építhet Cseljabinszkban.

A tények azt bizonyítják, hogy a magyar kormány helyesen döntött, amikor a józan ész és a kölcsönös tisztelet alapjára helyezte Oroszország-politikáját – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Moszkvából telefonon.   

Bár a "szankciós rezsim" (értsd: Oroszország megszállta az Ukrajnához tartozó Krímet, emiatt büntetőintézkedéseket vezetett be ellene az EU) évekre visszavetette ezt, most már "újra elmondhatjuk, hogy a magyar–orosz gazdasági, kereskedelmi együttműködés a sikerekről szól" – közölte a miniszter. Hangsúlyozta, hogy a magyar–orosz gazdasági kapcsolatok dinamikus fejlődése nyomán magyar cégeknél magyar munkahelyek jönnek létre.

Szijjártó és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter
©

 Szijjártó Péter moszkvai útján arról is megállapodás született, hogy 17,5 milliárd forintért egy magyar vállalat épít sport- és szabadidőközpontot Cseljabinszkban.

2017 első harmadában a korábbi évek visszaesése után 30 százalékkal emelkedett a két ország közötti kereskedelmi forgalom, a magyar export 24 százalékkal bővült, s elérte a 600 millió dollárt. A miniszter szerint külön jó hír, hogy a kereskedelmi forgalom bővülését alapvetően magas hozzáadott értéket képviselő ágazatok húzták. A gyógyszeripar exportja 40 százalékkal bővült, a Richter mostanra a 10 legnagyobb piaci részesedésű gyógyszeripar cég egyike lett Oroszországban, ottani befektetéseik meghaladták a 100 millió eurót.

Az Oroszországba irányuló magyar gabonaexport 88 százalékkal emelkedett, aminek oroszországi magyar mezőgazdasági üzemek adtak lendületet – mondta Szijjártó. Külön említette a Tula megyében április óta működő takarmánygyárat, amely 3 milliárd forintos beruházással jött létre, a szerdán felavatandó szverdlovszki húsüzemet, amely 5 milliárd forintból valósult meg, a Moszkva megyében ősszel induló fűszerkeverő üzemet és a két éve üzemelő gabonatisztítót Mordvinföldön.

A miniszter kitért arra is, hogy a Mol-csoport oroszországi befektetései elérték az 1,3 milliárd dollárt, a Mol új fejlesztési tervet dolgozott ki az általa birtokolt olajmezőre, negyven kutat mélyítenek, és kitermelésük jelenleg is 7000 hordó naponta.
   
A Magyarországra látogató orosz turisták száma az év első négy hónapjában 39 százalékkal nőtt, és meghaladta az 50 ezret. További növekedést vár a miniszter attól is, hogy augusztustól ismét lesz közvetlen repülőjárat Budapest és Szentpétervár között.
 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!