szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Együtt korábban nem használhatott fel MTI-fotót kampánycélokra, mivel nemcsak az ászf, hanem az MTI-s fotóértékesítési szerződés is előírja, hogy a képen szereplő személytől engedélyt kell szerezni.

Mint arról beszámoltunk, a Lounge Design Kft. 60 ezer forintért vásárolta meg az MTI-től azt a Kijevben készült, 12 éves képet, amely a kormányplakátokról ismerős, mosolygó Soros Györgyöt ábrázolja. Az Általános Szerződési Feltételek szerint az anyagot nem lehet torzítva, rosszindulatú következtetésre okot adva közzé tenni, illetve a tartalmát módosítani – ezt a két passzust egész biztosan megsértették a kormányzati kampányban.

A 444 arról írt, hogy az Együtt korábban többször is megpróbált hasonló módon portréképet vásárolni az MTI-től, amelyet aztán plakáton helyezett volna el. Ám ez végül egyszer sem történt meg, mert az MTVA fotóértékesítési szerződéseiben is feltételként szerepel, hogy

a birtokukban lévő fotókat kizárólag az azokon szereplő személyek hozzájárulásával szabad reklám- vagy kampánycélokra felhasználni.

A lap által szó szerint idézett szerződési passzus szerint a fotó felhasználásához meg kell szerezni az érintett személy beleegyező nyilatkozatát. Emellett a vevő kötelezettséget vállal arra is, hogy jogsértő felhasználás esetén megtéríti az ábrázolt személynek, örököseinek vagy a szolgáltatónak okozott károkat.

Ezt korábban az MTVA/MTI értékesítési vezetője írta meg levélben az Együttnek – a párt állítása szerint.

Arra a kérdésre, hogy lehet, hogy az egyik vevő nem használhatja politikai kampányoláshoz az MTI-fotót, a másik meg igen, az MTVA sajtóosztálya ugyanazt a választ adta, mint korábban a hvg.hu kérdésére: az ászf betartása a megrendelő felelőssége.

A Soros-fotót megvásároló cég, a Lounge nem reagált arra a kérdésre, hogy megkapták-e Soros György beleegyezését az ellene indított kampányhoz.

Az MTVA sajtófőnöke, Kobza Miklós a hvg.hu-val korábban azt közölte, nem bizonyított, hogy bárki megsértette volna az ászf-et, ez csak feltételezés. Ha ez így is van, akkor sem az MTI, hanem a kép felhasználója tehette meg.  

Megkérdeztük az MTVA-tól azt is, vizsgálják-e, hogy betartotta-e a Lounge az ászf-et, és ha nem, milyen következményei lesznek, de erre még nem válaszoltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A volt brit nagykövet ismét magyarul szavalt – videó

A volt brit nagykövet ismét magyarul szavalt – videó

Tanyára vitt Sziget Fesztivál vagy igazodási pont? Új szerepbe kényszerült a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Tanyára vitt Sziget Fesztivál vagy igazodási pont? Új szerepbe kényszerült a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Egy naperőmű nem fog 100 év múlva üzemelni, de egy vízerőmű igen – Gibárton jártunk

Egy naperőmű nem fog 100 év múlva üzemelni, de egy vízerőmű igen – Gibárton jártunk