szerző:
hvg.hu

A víz negyede elfolyik valahol, mielőtt a fogyasztókhoz eljuthatna, a teljes rendszer alig ötöde számít megfelelőnek. Drámai helyzetet mutat be egy jelentés a magyar víz- és csatornahálózatról.

Nagyjából háromezer milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy rendbe tudják hozni a teljes magyarországi víz- és csatornahálózatot. Ennyi pénzt gyakorlatilag lehetetlen előteremteni, pedig egyes víziközműrendszerek állapota kritikus, azonnali beavatkozást igényel. A megállapítást nem egy ellenzéki csoportosulás tette; az a stratégiai dokumentum fogalmaz ennyire drámaian, amelyet a Megyei Jogú Városok Szövetsége küldött ki a településeknek véleményezésre. A jelentés teljes szövegét az Átlátszó tette hözzé.

A magyar víz- és csatornahálózat olyan rémes helyzetben van, hogy az összes kitermelt ivóvíz 26 százaléka valahol elszivárog, még mielőtt a fogyasztókhoz eljutna, leginkább azért, mert a vizes cégeknél nem maradt pénz a rendszer felújítására. Mostanára a teljes rendszer 80 százaléka nem kapja meg a „megfelelő” minősítést. Eközben a fizetésekre nem maradt pénz, az elvándorlás folyamatos, fiatalok pedig alig érkeznek.

A dokumentum nem állítja, hogy mindenért a rezsicsökkentés volna a hibás – sőt, arról is szó esik benne, hogy évtizedek óta szükség lett volna a fejlesztésekre. Az állami beavatkozás és a díjak befagyasztása azonban szerepel a kritikák között. A közműadót pedig külön kiemelte a jelentés: ezt akkor is fizetni kellett, ha a cégek a bevételeikből nem tudták kitermelni, ami viszont óriási károkat okozott a tulajdonosoknak. Ráadásul döntően nem is a nyugati multik, hanem települési önkormányzatok tulajdonában voltak a közművek, vagyis ők jártak igazán rosszul. A cégek csak azt a díjat szedhetik be, amelyet az állam meghatároz, így sok veszteségessé vált közülük, a felújításokra, karbantartásra, valamint a jó szakemberek fizetésére pedig már gyakorlatilag nem marad pénz. A legnagyobb vesztesek a kistelepülések lettek, mivel a közműadót méterenként vetették ki a csatornákra. Így ahol nagy a népsűrűség, kicsit olcsóbban meg lehet ezt úszni.

A jelentés nem csak a problémákat sorolja, megoldási javaslatokat is kínál, csakhogy ezek szembemennek azzal, amit a kormány eddig hirdetett. Felvetették, hogy a lakossági vízdíjakból kellene fedezni a szolgáltatás teljes árát – ez nem feltétlenül jelentené a rezsicsökkentés végét, van olyan terv is, hogy a nem lakossági fogyasztók vízdíját emeljék meg 1,5 százalékkal, és ezt az összeget csakis a karbantartásra költhessék. Azt is kérik, hogy a közműadót arányosítsák, csökkentsék a különbséget a nagyvárosok és a kistelepülések terhei között. De felvetik a teljes államosítás gondolatát is, úgy számolnak, hogy ehhez 53 milliárd forintra volna szükség – az már más kérdés, hogy ezzel sem lehetne megspórolni a felújításhoz szükséges ezermilliárdokat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Engedélyezhetik a paksi atomerőmű légterébe való berepülést

Engedélyezhetik a paksi atomerőmű légterébe való berepülést

Vezető kárpátaljai magyar politikusok ellen indult plakátkampány Ukrajnában

Vezető kárpátaljai magyar politikusok ellen indult plakátkampány Ukrajnában

Jogsi nélkül, részegen, bekábítózva csapódott a fának autójával

Jogsi nélkül, részegen, bekábítózva csapódott a fának autójával

Melyik miben jobb? - Tesztelték a magyar autó-, robogó-, bringamegosztókat

Melyik miben jobb? - Tesztelték a magyar autó-, robogó-, bringamegosztókat

Új műfajt talált az orosz propaganda a hírmanipulálásra

Új műfajt talált az orosz propaganda a hírmanipulálásra

Márki-Zay: Ahol magángépeken repkednek míg a többség retteg, ott a Molotov-koktélok előkerülnek

Márki-Zay: Ahol magángépeken repkednek míg a többség retteg, ott a Molotov-koktélok előkerülnek