szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Minden gazdálkodó szervezetnek regisztrálnia kell a cégkapun, és bár a nyilvántartás csak 2018-tól lesz kötelező, a már létező gazdálkodó szervezeteknek még idén augusztus 30-ig be kell jelenteniük elérhetőségeiket – mondta az InfoRádiónak Ruszin Zsolt adótanácsadó.

A cégkapu a cégekre vonatkozik: minden olyan gazdálkodó szervezet, amely jogi személynek számít, köteles lesz ezen a módon kommunikálni a közigazgatási szervekkel – közölte Ruszin Zsolt az InfoRádió műsorában.

A szakértő szerint a koncepció újdonsága, hogy míg eddig az állam a cég képviselőjével kommunikált az ügyfélkapun keresztül, most a jogi személyt szeretné megszólítani. Mostantól a céggel fognak kommunikálni és a cégnek kell majd kommunikációt irányítania.

A jelenlegi regisztráció előzetes, ráadásul még tesztüzemről van szó, a cégeknek augusztus 30-áig kell regisztrálniuk a cegkapu.gov.hu oldalon. A jogszabály szerint 2018. január 1-jétől fog megváltozni a cégek kommunikációja.

A kormányzati szándék szerint ettől kezdve mindent a céges ügyfélkapun keresztül fognak elintézni, nagyon kevés olyan ügy marad, ami a továbbiakban is papíralapon fog zajlani. Az adótanácsadó példaként említette, hogy ha egy céges autó után gyorshajtási bírságot kell fizetni, arról 2018-tól nem lesz papír, helyette a cégkapura érkezik egy elektronikus értesítés, egy határozat arról, hogy az autó szabálytalanul közlekedett.

„Észtországban már több éve ez a rendszer fut: nemcsak jogi, hanem magánszemélyekkel sem kommunikálnak papíralapon. Természetesen ott is fenntartják az ügyfélszolgálatot a papíralapú ügyintézéshez az elektronikus ügyintézésre alkalmatlan személyek számára, de nem ez a trend” – említette Ruszin Zsolt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Macron: "Ha békét akarunk az európai kontinensen, akkor együtt kell működnünk Oroszországgal"

Macron: "Ha békét akarunk az európai kontinensen, akkor együtt kell működnünk Oroszországgal"

Észak-Koreába akart szökni a lelőtt dél-koreai tisztviselő

Észak-Koreába akart szökni a lelőtt dél-koreai tisztviselő

Müller Cecília: Kedvezően alakul a járvány, nem halasztanak el műtéteket

Müller Cecília: Kedvezően alakul a járvány, nem halasztanak el műtéteket