szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az árfolyamgát fokozatos kifutása miatt 59 ezer ügyfélnek átlagosan 7 ezer forinttal emelkedik a havi törlesztőrészlete.

Az 59 ezer ügyfélből 13 ezernek csak 1000 forinttal nő a törlesztőrészlete, ugyanakkor az ügyfelek 5 százalékánál a törlesztőrészlet emelkedése miatt a futamidő hosszabbításával is számolni kell. Akár öt évvel tovább tarthat a törlesztés – mondta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője az M1-en.

Binder István felhívta a figyelmet arra is, az MNB néhány hónapja meghirdette a fogyasztóbarát lakáshiteleket, így aki akarja, átválthatja a hitelét, 6 bank hirdetett már ilyen konstrukciót.

Az árfolyamgátat választó svájcifrank-alapú lakáshitellel rendelkező ügyfeleknek a forintosítás után 180 forintos árfolyamon kellett a törlesztőrészletüket visszafizetni, míg a svájci frank forintosítása 256 forintos árfolyamon történt, most pedig a fogyasztóknak vissza kell fizetniük az ebből adódó különbözetet is, amelyet eddig egy gyűjtőszámlán vezettek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!