szerző:
G. M.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar megyei lappiacot Mészáros Lőrincnek átjátszó Heinrich Pecinát bűnösnek mondta ki az osztrák bíróság múlt héten. Hűtlen kezelés és csalás miatt 22 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a vállalkozót, aki ezen felül 288 ezer eurós büntetést is fizethet. Pecina elfogadta az ítéletet.

Az osztrák Hypo Bank botrányait feltáró perben múlt csütörtökön négy bankárt ítéltek el Klagenfurtban – adta hírül az APA osztrák hírügynökség. A bíróság bizonyítottnak látta, hogy Heinrich Pecina, valamint Josef Kircher, Tilo Berlin és Wolfgang Kulterer hűtlen kezelést követtek el, és utóbbi kivételével csalásban is bűnösnek mondták ki őket. Pecina azért úszta meg felfüggesztett börtönbüntetéssel, mert bűnsegédnek minősítette őt a bíróság, és figyelembe vette, hogy bevallotta tettét.

Az ügy középpontjában egy szakvélemény áll, amelynek a kifizetését a Hypo Bank úgy titkolta el, hogy eurómilliós tételben hamis számlát állítottak ki a Vienna Capital Partners (VCP) nevére. Ez a cég volt egyébként a Mediaworks tulajdonosa, amely a nevére vette a Népszabadság bezárását, mielőtt a legnagyobb magyar lapkiadó céget továbbadta Mészáros Lőrincnek.

Pecinát egyébként a bíróság minősítette át bűnsegéddé a vádhatóság indítványával szemben – olvasható az APA jelentésében. A bíró ugyanis nagyra értékelte a beismerő vallomást, amely lehetővé tette az egész ügylet megértését. Szintén elismerően szólt arról, hogy a VCP hárommillió eurót fizetett a kár enyhítéséért, ami ritka gesztus cégek részéről, mert ezzel Pecina vállalkozása is veszteséget könyvelt el.

Pecina elfogadta az ítéletet, így ha az ügyészség nem kér súlyosbítást, az ő esetében a 22 hónap felfüggesztetett jogerőre emelkedhet. A másik három bankár fellebbezett – írja a hírügynökség. A vádhatóság egyelőre nem nyilatkozott.

Pecina újra belépett a magyar sajtópiacra

Az elítélt osztrák vállalkozó csak rövid időre távozott a magyar sajtópiacról. Múlt októberben eladta minden médiaérdekeltségét Mészárosnak, idén nyáron azonban újabb vidéki lapokat vásárolt. A Media Development Management Kft. (MDM) milliárdokat fizethetett a Russmedia-lapokért, és újabb vásárlásokra is készülhet a Pecinához kötődő cég – erre utal, hogy a közelmúltban dőlt a pénz a nyár elején alapított kft.-hez.

A két héttel ezelőtti hitelfelvétel előtt néhány nappal ugyanis az MDM hatalmas, 7,2 millió eurós tőkeinjekciót is kapott. Ezt a tulajdonosa, a ciprusi CPS Trading & Investments Cyprus Limited fizette be a cég eurószámlájára. A pénz nem törzstőke-emelés formájában érkezett (az szokatlan módon mindössze 10 ezer forintot tett ki), hanem a tőketartalékot emelte.

A északkelet-magyarországi megyei lapok felvásárlása után – amelyhez a Mészáros Lőrinc-féle MKB és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank nyújtott hitelt – információink szerint az internet világában nyomulhat Pecina. A kormánypárti médiagépezet ugyanis ott – bár az Origo híroldal és a Ripost bulvárhonlap a hatókörében van – nem ért el olyan területfoglalást, mint az írott sajtóban. Korábban a HVG-vel Maria Kitromilido, az MDM ügyvezetője talányosan annyit közölt:

„Nagy érdeklődéssel figyeljük a magyarországi politikai vitát a médiával kapcsolatban, azonban hangsúlyozni szeretnénk, hogy a cégünket nem azért hoztuk létre, hogy egy politikai álláspontot támogasson, hanem kizárólag azért, hogy üzleti lehetőségeket aknázzon ki”.

A Russmedia-lapok felvásárlása viszont politikai célzatra utal. Az osztrák bíróság döbntése után azt is világosan láthatjuk, hogy milyen üzletektől sem riad vissza Pecina.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A szolgálati jogviszony miatt nem dolgozhat tovább együtt Dézsi Csaba András és a felesége

A szolgálati jogviszony miatt nem dolgozhat tovább együtt Dézsi Csaba András és a felesége

Nyílt levelet írt Ungár Péter a Borkai-botrány egyik szereplője miatt

Nyílt levelet írt Ungár Péter a Borkai-botrány egyik szereplője miatt

Elektromos autókat gyárthat a Huawei, még az idén jöhet az első modell

Elektromos autókat gyárthat a Huawei, még az idén jöhet az első modell