szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lehet, hogy néhány év múlva nem automatikusan a kukában köt ki a kávézacc.

Nemcsak a növények számára szolgálhat tápanyagul, de energiaforrás is válhat a kávézaccból: svájci kutatók olyan eljáráson dolgoznak, amelynek révén nagy értékű metán állítható elő a kávézaccból.

A Paul Scherrer Intézet (PSI) kutatói szerint a metán használható például az energiatermelésben vagy beépíthető a földgázhálózatba. A kísérletek kiinduló pontja nedves kávézacc volt. Ezt az anyagot a kutatócsoport nagy nyomás alatt egy speciális szerkezetben felmelegítette 450 fokra.

A kávézaccban lévő víz úgynevezett szuperkritikus állapotba került. Ez elősegítette, hogy leváljanak a zaccban megmaradt tápsók, amelyek egyébként feloldódtak volna a vízben.

Ami ezután visszamarad a kávézaccból, azt egy speciális katalizátor segítségével metánná változtatják. Az első kísérletek eredménye szerint a kávémaradékban lévő energia 60 százalékát sikerült metánná alakítani.

Ezekkel az első kísérletekkel a kutatók elsősorban az eljárás kivitelezhetőségét kívánták bemutatni, a továbbiakban egy nagyobb teljesítményű szerkezetben végzik majd el az eljárást. Csak ezután lehet az eredményeket ipari mértékre átszámítani. Emellett az eljárás gazdaságosságát is tisztázni kell – magyarázták.

Azt is vizsgálják, hogy a leválasztott tápsók és az azokban lévő nitrogén felhasználható-e műtrágyatermelésre. A kávézaccot különösen a magas nitrogéntartalma teszi a kertészek kedvelt tápanyagává.

Elméletileg az eljárás - optimalizálással - minden magas víztartalmú szerves hulladék esetében alkalmazható – írja a PSI.

Az eljárás előnye a többivel szemben, hogy az élelmiszeriparból származó, többnyire nedves hulladékot nem kell előbb kiszárítani ahhoz, hogy energiát nyerjenek belőle.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!