szerző:
hvg.hu

Időben kezdve a takarékoskodást, több millió forinttal is meg lehet segíteni a gyermek későbbi lakásvásárlását. Amíg kiskorú a gyermek, a babakötvény is jó szolgálatot tehet, ráadásul ezt a fajta megtakarítást nem csak a lakásra lehet fordítani. A Bankmonitor elemzése.

Sokan nem tehetik meg, hogy gyereküket kapásból egy lakásvásárlással támogassák meg, pedig a családi fészekből kiszálló gyermek számára ez lenne az egyik legnagyobb segítség. Ugyanakkor az már jobban beleférhet a családi költségvetésbe, hogy lépésről lépésre takarékoskodva gyűljön össze a lakásra való pénzt.

Érdemes minél hamarabb tervezni, és már akár a középiskola elején elindítani egy 4-5 éves lakástakarékot a gyermeknek. A 30 százalékos állami támogatásnak köszönhetően nagyobb összeget  lehet így spórolni, mire a felsőoktatásba kerül a gyermek. Ezt persze lehet hagyni tovább ketyegni egészen addig, amíg a megtakarításból célba nem vehető a kinézett lakás, hiszen fizethető maximum 10 évig is a lakástakarék.

Még a főiskolás évek alatt sincs minden veszve,

mert 3-6 év alatt is lehet még annyit takarékoskodni, ami a munka világába kikerülő gyermek számára nagy segítség lesz. Ekkor ő eldöntheti, mihez kezd a megtakarított összeggel, hiszen az még egy lakáshitelnél is nagy előnyt jelent számára.

Havi 20 ezer forintos befizetést alapul véve 4 év alatt 1,2 millió forint, míg a maximális 10 éves futamidő alatt 3,14 millió forint gyűlik össze

az állami támogatással együtt. Ez egy lakáshitelnél önerőnek lehet alkalmas, de a vásárolt lakás felújításához is jól jöhet.

©

Amennyiben az időtávot az előtakarékoskodó nem tudja elnyújtani, úgy is megoldható az összeg megtöbbszörözése, hogy a közeli hozzátartozó nevére is köt még lakástakarékot. Akkor sincs probléma, ha a szülő a lakástakarék kedvezményezettjeként a kiskorú gyermekét jelöli meg, hiszen a megtakarítással a törvényes gyám önállóan rendelkezhet. Így nem feltétlenül kell a gyermek lakására költeni az összeget, ha erre nincs lehetőség, viszont esetenként előfordulhat, hogy a lakástakarékpénztár a kiutalásnál gyámhivatali engedélyt is kérni fogja.

A következő kalkulátor segítségével böngészhet a lakástakaréki ajánlatok között:

Amennyiben kiskorú gyermekről van szó, mindenképpen érdemes megfontolni a babakötvény vásárlását. Ez gyakorlatilag egy olyan állampapír, amit a 18 év alattiak számára lehet vásárolni, és az állam is támogatja.

A Magyar Államkincstár minden 2005. december 31-e után született gyermek számára automatikusan nyit egy számlát, és azon elhelyez 42 500 forint életkezdési támogatást. Ha a szülők ezt évente hajlandóak kiegészíteni a befizetéseikkel, az állam ezt az éves befizetést további 10 százalékkal, de évente maximum 6 ezer forinttal megtoldja.

Ráadásul a babakötvény kamatozása is vonzó, hiszen az infláció fölött 3 százalékos kamatot fizet, vagyis

minimum 3 százalékot kamatozik a befektetett pénz.

Márpedig ez kiemelkedő ajánlatnak számít, amikor a betéti kamatok is csak 0,5 százalékot fizetnek. Azonban a babakötvényben való takarékoskodást is célszerű minél hamarabb elkezdeni, főleg azért, hogy a gyermek 18 éves koráig ki lehessen használni.

©

A lakástakarékkal ellentétben a babakötvénybe fektetett pénzhez már csak a gyermek férhet hozzá, ha a 18. életévét betöltötte. Itt is meghatározott célok szerint használható a megtakarítás, viszont némileg rugalmasabbak a feltételek, így lehet például tanulmányi, lakhatási vagy akár pályakezdési is a felhasználás.

A 30 százalékos támogatás következtében lakáscélra továbbra is elsősorban a lakástakarék a nyerő, viszont, ha tanulmányokra is elkölthető pénzt szeretne félretenni a gyermeke számára, akkor a babakötvény nyújtotta lehetőséget is célszerű kihasználni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!