szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Habony Árpád ismeretségi körébe tartozó izraeli-grúz üzletember cége a jelek szerint mégis megszerzi az épületet. A belügyminiszter szerint a 2-es metró illetve annak óvóhelyi funkciója ettől még nincs veszélyben.

Ismeretlen hátterű, külföldi tulajdonú offshore cég szerezheti meg azt az épületet, ami a 2-es metró Stadionoknál lévő megállója felett van, a belügyminiszter szerint azonban nincs ebben semmi kivetnivaló – írja a Magyar Nemzet.

A 2-es metró vonala két szempontból is a létfontosságú infrastruktúra része: egyrészt óvóhelyként szolgál háborús vagy katasztrófahelyzetben, másrészt alapvető közszolgáltatásnak minősül, így nem mindegy, kihez kerül a közvetlenül felette lévő irodaház – vetik fel a cikkben.

Idén júniusban a Heti Válasz írta meg, hogy a Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadóval közös szabadidős fotókon szereplő izraeli–grúz üzletember, Gag El Mihael cége, a Welt-Stadt Immobilien (WSI) Kft. vételi jogot szerzett a Stadionok-irodaházra. A WSI egy ciprusi bejegyzésű offshore cég, a Top Imobile birtokában van, így a valódi tulajdonosi háttér szinte ellenőrizhetetlen.

Gagel vállalkozása 2008-ban rendkívül alacsony, 48 millió forintos áron vásárolta meg a majdnem 8000 négyzetméteres terület 17,2 százalékát, az irodaházhoz csatolt parkolót a BKV-tól, és közel állt ahhoz, hogy a teljes ingatlant megszerezze. A BKV szakszervezetei azonban tiltakoztak, és büntetőfeljelentések is születtek az ügyben, emiatt végül leállították a tranzakciót.

A Fővárosi Közgyűlés egyik idei nyári döntésével azonban minden akadály elhárult már Habony barátjának üzlete elől. A közlekedési társaság körülbelül egymilliárd forintos eladási árral számol.

A belügyminisztert az időközben az LMP-hez átlépő Demeter Márta kérdezte meg írásban az épület sorsáról. Pintér Sándor azt válaszolta: a felszíni irodaépület nincs kihatással az 2-es metróvonal egyes szakaszainak kettős rendeltetésére, vagyis az óvóhelyi funkcióra, illetve nincs olyan információ, ami alapján a metró rendeltetésszerű működése veszélyben lenne. Az irodaház tulajdonjogával kapcsolatos kérdések nem tartoznak a Belügyminisztérium hatáskörébe – tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
6201 új fertőzött, elhunyt 108 beteg

6201 új fertőzött, elhunyt 108 beteg

A digitális oktatás alatt is számítanak az iskolaőrök munkájára

A digitális oktatás alatt is számítanak az iskolaőrök munkájára

Már 639 milliárdot költött „menekültválságra” a kormány, pedig évek óta alig érkeznek menedékkérők

Már 639 milliárdot költött „menekültválságra” a kormány, pedig évek óta alig érkeznek menedékkérők