szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Unió helyzetéről szóló beszédet tartja szerda reggel az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén Jean-Claude Juncker. A hagyományos évadnyitó beszédet idén nagy várakozás előzi meg.

1 2 3
Sorrend megfordítása

És vége

Jean-Claude Juncker elvonulhat pihenni, mi is így teszünk.

Kíváncsiak vagyunk, mi valósul meg a bizottsági elnök által felvetett javaslatokból.

Visszavág a csúcsjelölt

Jean-Claude Juncker beszédében volt egy fontos elem, amely szembemegy pártja, az Európai Néppárt nézeteivel: a nemzetek feletti pártlisták indítása az európai parlamenti választásokon.

Ezt záró beszédében a párt EP-frakciójának vezetője, Manfred Weber is megjegyezte a vitában.

Weber a szociális uniót is említette, ám itt nem pártja bizottsági elnökségre nagy viták között nevezett csúcsjelöltjét, Junckert támadta, hanem a baloldalt: amíg mi megteremtjük a szociális uniót, önök csak beszélnek róla – vágott oda a másik legnagyobb frakció vezetőjének, Gianni Pittelának. (Nagy taps)

Szándéknyilatkozat

Ha szeretné elolvasni, mire is készül az Európai Bizottság a következő évben, a "Szándéknyilatkozat" pontnál megtalálhatja, már magyarul is.

Juncker hárít

Nem a bizottság felel azért, hogy a kiküldött munkavállalók jogairól szóló irányelvet a mai napig nem sikerült elfogadni – válaszol az EP-képviselők felvetéseire viszonválaszában Jean-Claude Juncker.

(A front két oldalán jelenleg a franciák és az osztrákok, illetve a V4-országok állnak.)

Amúgy pedig a bizottság munkaprogramját elfogadták, mindenki elolvashatja – zárja rövidre.

A meglehetősen kurta választ azzal magyarázza, hogy isiász gyötri.

Macron is örül

A francia államfő a beszéd egy másik javaslatát emelte ki Twitter-bejegyzésében: az európai befektetések védelmében meghozandó intézkedéseket. A lényeg az, hogy kínai tőkével és fiktív európai cégeken keresztül ne tudjanak átvenni európai cégeket.

Macron arról nem tett említést, hogy az euróövezet szorosabb kormányzásáról szóló javaslatait nem osztja az Európai Bizottság elnöke, aki ugyan gazdasági integrációt és közös európai gazdasági és pénzügyminisztert szeretne, ám nem ért egyet azzal, hogy a valutauniónak külön parlamentje, vezetője vagy költségvetése legyen.

Morvai Krisztina szerint

Felszólalt a vitában Morvai Krisztina is. A jobbikos EP-képviselő az EU jelenlegi kedvenc szavát, a szolidaritást definiálta Juncker úrnak: a szolidaritás az, hogy segítünk visszatérni a szíriaiknak hazájukba, hogy újjáépítsék.

Dübörög a gazdaság

A bizottsági elnök beszédében arról beszélt, hogy az unió gazdasága rég volt ennyire jó helyzetben. Elmondta, hogy a növekedésben lehagyta az EU az Egyesült Államokat – az elmúlt két évben az euróövezet GDP-je 2,2 százalékkal bővült, az USA-é pedig 2 százalékkal.

Juncker szavait erősítik az Eurostat legfrissebb adatai is. Az EU statisztikai hivatala szerdán azt közölte, hogy április-júniusban már a második egymást követő negyedévben emelkedett újabb történelmi rekordra a foglalkoztatottak száma az Európai Unióban és az euróövezetben.

Az idei második negyedévben 235,4 millió munkavállaló dolgozott az Európai Unióban, ebből 155,6 millió az euróövezetben. Még soha nem dolgoztak ilyen sokan, minden idők rekordja megdőlt az unióban és az euróövezetben is.

Az országokra bontott statisztika szerint a legjobban, 1,0 százalékkal Máltán nőtt a foglalkoztatottak száma április-júniusban az előző negyedévhez képest, majd 0,9 százalékkal Spanyolország, valamint Görögország és Lengyelország következik, egyaránt 0,8 százalékkal. Magyarország 0,3 százalékos növekedéssel – csakúgy mint Németország és Franciaország – a mezőny második felébe került. (MTI)

Az olasz kormányfő megköszönte

A Twitteren reagált Paolo Gentiloni:

Juncker bevándorlásról szóló szavaiért és az EU-párti beszédért.

A magyar kormány egyelőre nem reagált.

Miről is volt szó?

Az Európai Bizottság számtalan tájékoztató anyaggal készült a beszédre. A Juncker javaslataival kapcsolatos háttéranyagokat erről az oldalról lehet letölteni – egyelőre szintén angolul.
1 2 3

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Gyilkoltak azonnal” – Kováts Adél a hvg.hu-n ünnepli a költészet napját

„Gyilkoltak azonnal” – Kováts Adél a hvg.hu-n ünnepli a költészet napját

220 milliót nyert valaki a hatos lottón

220 milliót nyert valaki a hatos lottón

Van egy kiskapu a Facebook rendszerében, több politikus visszaél vele

Van egy kiskapu a Facebook rendszerében, több politikus visszaél vele